Na dotaz policistů, proč nezastavil už o šest kilometrů dříve, uvedl, že hlídku neviděl a o tom, že ho někdo zastavuje, nevěděl. Podle vedoucího Odboru služby dopravní policie Jindřicha Rybky je tento horší ze dvou případů, kdy řidič do protisměru vjede. V tom lepším si to totiž ihned uvědomí, zastaví, a to v místech, kde neohrožuje další příslušníky silničního provozu, a po vytočení linky 158 vyčká příjezdu policistů, kteří mu pomohou se vrátit do správného směru. „V tomto případě se jednalo o starší osobu, seniora, který byl prostorově dezorientován. Vůbec netušil, že jede v protisměru. Nevěděl ani, že jede po dálnici. Celou dobu si myslel, že jede ve svém jízdním pruhu po souběžné komunikaci vedle dálnice,” uvedl Rybka. V dezorientaci podle něj mohla hrát vedle pokročilého věku únava z dlouhé cesty i neznalost nového vozidla.

K žádnému střetu nedošlo. Přispěla k tomu noční hodina, kdy byla silnice prázdná, dobrá viditelnost, ale i pomoc jednoho z oznamovatů, který při souběžné jízdě ve svém jízdním pásu řidiče jedoucího v protisměru dojel, všemi prostředky se jej snažil upozornit a zároveň varovat řidiče jedoucí v opačném směru. Zároveň komunikoval s operačním střediskem a udával aktuální polohu. Podle mluvčího jihomoravských policistů to není jednoduché. „Často se nám ozývají řidiči, kteří se neorientují v prostoru. Pro nás bylo klíčové, že jsme měli přesné informace a mohli jsme adekvátně reagovat. Věděli jsme, kde se vozidlo nachází, a to byla obrovská výhoda,” popsal Šváb.

Karolis Norkus před brněnským soudem.
Před lety loupil v brněnském klenotnictví, nyní si Litevec nevzpomněl ani na věk

Oznamovatel události se zrovna vracel ze služební cesty, když najednou v protisměru spatřil protijedoucí vozidlo. „V první řadě jsem dojel na jeho úroveň, začal jsem na něj troubit, mávat, ale ten řidič vůbec nereagoval. Snažil jsem se ho tedy předjet, blikat na něj výstražnými světly, pustit zadní mlhovku, ale nic nezabíralo. Tak jsem aspoň jel jeho rychlostí, abych případně odvrátil střet v opačném směru," popsal svědek, který se představil jako Robin Komárek. Duchaplně se zachovat údajně proto, že sám střet s protijedoucím vozidlem zažil. Naštěstí se mu nic nestalo.

Podobné případy se podle policistů dějí, i když se jedná spíše o jednotlivosti. Apelují však zejména na starší řidiče, aby v případě delších cest měli s sebou vždy doprovod. Podle policistů je případ aktuálně ve stádiu přestupku. Řidiči tak hrozí peněžní pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců. Posuzovat se bude patrně i jeho zdravotní způsobilost.