Více než 150 Jihomoravanům se loni ukončit svůj život podařilo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nejčastější provedení sebevraždy

V roce 2019 se v Jihomoravském kraji rozhodlo dobrovolně ukončit život 155 lidí, z toho 126 mužů a 29 žen.

- oběšení: 74
- skok z výšky: 22
- použití střelné zbraně: 19
- skok nebo lehnutí si pod pohybující: 14
- úmyslná otrava: 13

Zdroj: czso.cz

V roce 2019 se v Jihomoravském kraji zabilo 155 lidí, což je nejvyšší číslo mezi ostatními kraji České republiky. Nejvíce neštěstí se stalo v Brně, kde svůj život dobrovolně ukončilo šestapadesát lidí.

Nejvyšší sebevražednost byla zase v okrese Blansko, kde na sto tisíc obyvatel připadlo 17,4 sebevrahů.

Ze statistik také vyplývá, že častěji si na život sáhnou muži. „Mají k takovému konání větší sklon, protože řeší situace radikálněji a ukvapeněji než ženy. Jsou i náchylnější k přísnému sebehodnocení, když v něčem zklamali,“ vysvětlil psycholog Jiří Brančík.

Zoufalství a deprese

Podle něj je hlavním důvodem ke spáchání sebevraždy zoufalství nebo deprese, která vymaže chuť do života. „Člověk si vyhodnotí, že pro něj stávající život za daných podmínek nemá smysl, a tak ho prostě ukončí,“ konstatoval.

Kuchyňská linka hořela v jednom z bytů v brněnských Medlánkách. Byl zamčený, proto policisté museli vyrazit vstupní dveře.
VIDEO: Muž, kterého vytáhli policisté z hořícího bytu, měl vyhrožovat zapálením

Nejčastějším způsobem bylo loni oběšení. „Následoval skok z výše, použití střelné zbraně a skok nebo lehnutí si před pohybující se předmět,“ uvedl za statistický úřad Karel Adam.

Linka bezpečí

Brněnští strážníci letos řešili zhruba třicet případů pokusů o sebevraždu. „Často se ozývají blízcí těchto osob, které jejich rozrušený příbuzný, partner nebo kamarád kontaktuje, že už nechce žít. Dále hlídky občas potkají zoufalého člověka při kontrolách v ulicích,“ uvedl jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Pomoc
Pokud máte psychické potíže či jakékoli trápení, můžete se obrátit na odborníky například na Lince důvěry, tel. 222 580 697, nebo v Centru krizové intervence, tel. 284 016 666.

Lidé se sebevražednými sklony i jejich blízcí se mohou obrátit na psychologa nebo na linky důvěry. „K nám volají převážně děti a mladí lidé. Spolupracujeme také s ostatními linkami, které se zaměřují na starší lidi, například s Modrou linkou nebo Elpidou. Ta se specializuje na důchodce,“ řekla mluvčí Linky bezpečí Regína Jandová. Upozornila, že sebevraždám předchází změny chování, kterých by si blízcí měli všímat.

LENKA KROČILOVÁ
KAROLÍNA LUNDOVÁ