První případ se stal v polovině března. Plotem zahrádkářské kolonie v Adamově tehdy projel řidič Hondy Civic, který nezvládl řízení. Jakmile na místo přijeli policisté, vůz našli prázdný. „Jeho jméno jsme zjistili velmi záhy, prakticky hned na druhý den," oznámila policejní mluvčí Iva Šebková.

Zhruba o čtrnáct dní později jej napodobil řidič Jeepu Grand Cherokee. Naboural do garáže rodinného domu ve Spešově a způsobil na ní škodu ve výši dvou set tisíc korun. „Z dosud nezjištěných příčin musel jet autem přes pole. Proto případ neřešíme jako klasickou dopravní nehodu, ale viníkovi hrozí obvinění z trestného činu poškození cizí věci," uvedla Šebková.

Kdo seděl za volantem ve chvíli, kdy auto prorazilo zeď garáže? To policisté stále zjišťují. „Budeme v této souvislosti rádi za jakékoli informace od lidí, kteří nám mohou k události poskytnout informace. Obrátit se pochopitelně mohou na číslo 158," připomněla běžný postup v podobných situacích policejní mluvčí.

Někteří lidé nedokáží pochopit, jak se může stát, že policisté nezjistí jméno uprchlíka okamžitě. „To auto nemá státní poznávací značku nebo VIN kód? Jestli ano, nahlásil snad majitel vozidlo jako odcizené? Nenahlásil? Tak potom je tak na devadesát procent identita řidiče jasná. Případně musí vědět, komu auto půjčil," napsal v diskuzi k prvnímu případu na webových stránkách Blanenského deníku Rovnost diskutující pod lakonickou přezdívkou Já.

Podobné názory řady lidí Šebková uvedla na pravou míru. „Majitel má ze zákona povinnost nám v případě, že sám nehodu nezpůsobil, prozradit, kdo další mohl vůz řídit. Rozhodně to nebereme tak, že majitel auta musí být zákonitě zároveň pachatelem. Podobně to koneckonců funguje také v případě, že někdo uprchne od havarovaného firemního auta, které používá několik zaměstnanců," osvětlila policejní mluvčí.

Úspěšnější byli policisté při zjišťování totožnosti člověka, který utekl od poškozené závory v Dolní Lhotě i nabouraného pařezu za Letovicemi. Účastník dopravní nehody nebo havárie má podle ní povinnost okamžitě informovat policii. „Sice se jedná převážně o drobné nárazy do okolních aut u supermarketů, ale celkově podobných událostí řešíme desítky ročně. Jakmile člověk z místa činu uteče, automaticky mu hrozí pokuta až pět tisíc korun a přičtení sedmi bodů. Jakmile se podobného jednání dopustí opakovaně, může přijít o řidičský průkaz," upozornila Šebková.

Proč to tedy někteří řidiči dělají? Diskutující mají jasno. V době nehody byli opilí a raději počkají v bezpečí, až vystřízliví. Policisté však problém tak jednoduše nevidí. „Rozhodně to není pouze o alkoholu. Jeho požití navíc pachatelům mnohdy dokážeme i zpětně. Důvodem útěku je často spíš stres a zkratkovité jednání. Jedná se o značně vyhrocenou situaci," popsala mluvčí.

U všech nedávných případů se nikomu nic nestalo. Ten v Adamově ale zaznamenala řada místních. „Řidič byl skutečně moc šikovný. Zničil totiž skoro nový plot," poznamenala jedna z návštěvnic facebookových stránek Blanenského deníku Rovnost.

Podle starosty Adamova jej nainstalovali zhruba před čtyřmi měsíci. „Oprava bude stát dvacet tisíc korun. Už naštěstí víme, že náklady pokryje pojišťovna. Každopádně bych tuto lokalitu neoznačil za rizikové místo. Jak k tomu mohlo dojít? To není otázka na mě, ale na řidiče," konstatoval Roman Pilát.