Na Brněnské přehradě se výcviky pořádají každoročně. Zaměřují se na takzvanou záchranu upoutaným zachráncem. „Tento způsob je sice nejnáročnější a nejnebezpečnější, ale zároveň patří mezi ty nejefektivnější. Zachránce se musí k osobě probořené do ledu dostat co nejrychleji, ve vodě ji zajistit a pomocí jistící skupiny tonoucího dostat co nejrychleji na břeh,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Požádal prodavačku, aby mu ze spodní části uzamčené vitríny ukázala zboží. Když byla sehnutá, neváhal a využil situace.
Poznáte zloděje? Chtěl ukázat zboží, mezitím sebral náhrdelník z bílého zlata



Tuto zimu zatím hasiči na jihu Moravy zachraňovat lidi, kteří se probořili, nemuseli. „Lidé si často pomohou sami. Občas musíme vytahovat třeba i uhynulá prasata,“ dodal Mikoška.

Zatímco hasiči nezasahovali, brněnští strážníci v pondělí pomáhali vytahovat šestačtyřicetiletou bruslařku z Brněnské přehrady. „Prolomil se pod ní led asi 150 metrů od břehu. Hlídka si ji všimla ze souše při kontrole u Sokolského koupaliště,“ popsal mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Ilustrační foto
Hádku s přítelkyní už nestrpěl, přebrodil proto řeku a odešel

Podle hasičů je hlavní neriskovat, případně mít s sebou potřebné pomůcky. „Je dobré mít s sebou náčiní, pomocí kterého se mohou lidé sami z vody dostat. Třeba šroubováky, které mají u zápěstí. Ale prodávají se i speciální pomůcky,“ vysvětlil Mikoška.