Stalo se to minulé úterý. Sedmiletý školák přecházel odpoledne přes silnici na přechodu v brněnské Bystrci, když ho srazilo auto. S vážným zraněním hlavy chlapce odvezla sanitka do nemocnice. Takový byl jeden ze třinácti případů sražených chodců, ke kterým došlo v Jihomoravském kraji za posledních deset dnů.

Sražených chodců je letos na jižní Moravě nejvíce za poslední tři roky. Od ledna do konce listopadu policie řešila 107 kolizí. Ve 48 z nich byli chodci na vině. „Je důležité podotknout, že chodec nemá absolutní přednost. Člověk by si měl zkontrolovat, jestli ho řidič při přecházení vidí,“ zmínila mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová.

Ilustrační foto.
Sedmiletého školáka srazilo na přechodu auto. Je v kritickém stavu

Nehody se podle policistů v poslední době stávají nejčastěji odpoledne, kdy se smráká. „V zimě je brzdná dráha aut daleko delší. Stačí když je silnice mokrá nebo namrzlá,“ dodala Komárová. Chodcům doporučila nosit reflexní prvky i ve městě, kde nejsou povinné.

Většina sražených lidí končí v nemocnici. „Nejčastěji ošetřujeme zlomeniny a poranění hlavy nebo hrudníku,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Své děti poučuje o bezpečnosti při přecházení silnice i Petra Adamíková z Brna. „Dětem jsme určili tři zásady. Nesmí běhat za roh, protože nevidí, kdo proti nim může jet. Zadruhé nesmí jít přes silnici samy. Zatřetí musí holky zastavit na každé křižovatce, i kdyby se křížily dvě lesní cesty,“ popsala pravidla matka dvou dívek.

Ve školách a školkách pomáhají s dopravní výchovou i hasiči nebo policisté. „Zábavnou formou je učí správnému chování na silnici,“ řekla učitelka v mateřské škole Jana Kovaříková.

Nehody se podle ní často stávají kvůli nepozornosti dětí. „Sleduji je po cestě ze školy. Když jde dítě samo, rozhlédne se. Skupinka školáků se ale baví a jde dál,“ všimla si učitelka.

Dopravní nehody s chodci
• Počet sražených chodců v kraji je letos nejvyšší za poslední tři roky. Od ledna do konce listopadu jich bylo 107.
• K nehodám dochází velmi často na přechodech, a to především v odpoledních hodinách.
• Důvodem kolizí je často nepozornost řidičů i chodců a také snížená viditelnost a delší brzdná dráha aut.
• Nejčastějším zraněním, které zdravotníci ošetřují, jsou zlomeniny končetin a poranění hlavy.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Opilého muže srazilo auto. Skončil v nemocnici s poraněním hlavy