Terénní pracovníci tak pracovali od rána venku a zjišťovali rozsah poškození. „Postupně také pracujeme na opravách. Pro jejich urychlení využíváme i externí dodavatele,“ ujistila Slavíková.

Kolem poledne se počet poruch na vedení vysokého napětí snížil na jedenáct. „Bez elektřiny je ale stále zhruba tři tisíce domácností, a to zejména na Blanensku. Situaci na mnoha místech komplikuje podmáčený a hůře přístupný terén, navíc na Vysočině napadl sníh a na silnicích je námraza,“ uvedla Slavíková. V osm hodin večer zástupci společnosti E.ON kalamitní stav odvolali.

Odstraňování poškozených plechových krytin vinou silného větru zaměstnalo od sobotního večera do pondělního rána hasiče na jihu Moravy. Celkem zasahovali v kraji u 219 událostí. „Nejvíce výjezdů jsme měli na Blanensku se sedmapadesáti výjezdy a v Brně a na Brněnsku, kde jsme jich měli dohromady sto čtyři,“ vyčíslil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Silný vítr v sobotu v noci zaměstnal jihomoravské hasiče.
Silný vítr v Hustopečích strhl střechu domu. Hasiči vyjeli už osmdesátkrát

O velkém štěstí může mluvit řidič suzuki zaparkovaného v neděli po půlnoci v brněnském Králově Poli. „Strom, který se vlivem větru rozlomil, totiž probodl čelní sklo a zabořil se přímo do sedadla za volantem,“ sdělila mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková. Strom odstranili hasiči.

Výjezdy hasičů od soboty 23.00 hodin do pondělí 11.00 hodin - celkem 219 událostí:
Blansko: 57
Brno-město: 18
Brno-venkov: 86          
Břeclav: 7             
Hodonín: 17
Vyškov: 14
Znojmo: 20

Jen na Blanensku v neděli večer vyjeli ke zhruba šesti poškozeným střechám, převážně plechovým. „Nejvíce práce jsme měli v Jedovnici, kde jsme zajišťovali střechu školy. Podobné to bylo třeba v Oslavanech na Brněnsku, tam jsme vyjeli k poškozené střeše rodinného domu,“ zmínil Mikoška.

Hasiči zasahovali také u spadených stromů přes cestu. „Všechny výjezdy se obešly bez zranění,“ poznamenal Mikoška.

Situace se oproti večeru, kdy hasiči na jihu Moravy vyjížděli k zásahu dokonce každé třiminuty, uklidnila a intenzita výjezdů postupně klesá.

Brno 9.3.2019 - koncert Karla Gotta v brněnské DRFG aréně
Brno rozezpíval božský Karel Gott. Přijeli i zahraniční fanoušci

V noci na pondělí přijali brněnští pracovníci tísňové linky 156 asi dvacet oznámení, které se týkaly silného větru. „Majitel stříbrného peugeotu se ozval strážníkům kolem nedělní desáté hodiny večer, že mu v Medlánkách spadl na auto velký jehličnan a on s ním nedokáže vlastními silami nic udělat,“ zmínila Kadrnožková. Hlídka na pomoc zavolala hasiče, kteří strom rozřezali.

Před nedělní půlnocí žena zavolala do centra Brna hlídku strážníků kvůli velkému kusu uvolněné omítky. „Okolí domu v Masarykově ulici kolegové obehnali páskou a počkali na příjezd hasičů,“ přiblížila Kadrnožková.

Vítr se prohnal také starým hřbitovem v Myslínově ulici. Zůstal tam vyvrácený strom. „Přehradil ulici Kostelní zmola a poničil také tři hroby sousedící s hřbitovní zdí,“ sdělila Kadrnožková. Zprůjezdnění a rozřezání stromu zajistili hasiči.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují znovu na radnici Brna-středu. Snímek z roku 2019.
Razie na radnici Brna-středu: pět lidí je ve vazbě, mezi nimi i radní Švachula

Strážníci všechny případy z noci zadokumentovali a v pondělí předali úřadům informaci o nutnosti odklizení zbytků stromů nebo o vyvrácených značkách.

Výrazně více práce mají také pojišťovny. Například operátoři klientského centra Allianz evidovali v pondělí dopoledne 244 případů poškozeného majetku po nočním orkánu, oproti obvyklým zhruba dvaatřiceti. „Ve srovnání s orkány Kyrill z roku 2007 a Emma z roku 2008 neevidujeme takový rozsah škod,“ řekl ředitel likvidace Allianz pojišťovny Martin Hlaváč.

Nejčastěji se jednalo o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky. „Výjimkou není ani poškozené lešení a nebo spadlá omítka. Ve výčtu nechybí ani zahradní nábytek, včetně trampolín,“ zmínil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.