Novogotický zámek ve vinařském městečku Bzenci má za sebou smutné historické začátky a před sebou otevřenou budoucnost. Za barokní érou udělala tečku demolice. Následná výstavba hraběcího sídla ve stylu anglické gotiky je zřejmě poučná i dnes. Nejen estetikou.

Kvůli podvodům při dodávkách materiálu se zámek prodražil tak, až z toho mladý hrabě ztratil hlavu a spáchal sebevraždu. Už tehdy, v druhé polovině 19. století, se do zámku novým pánům příliš bydlet nechtělo. Hledala se tak jiná využití. Ta sídlu zrovna neprospívala. Jako poslední v řadě zkouší své štěstí se záchranou a obnovou zámku město.

První jednání městského zastupitelstva ve Bzenci v roce 2022. Město je bez starosty i radních.
Rozruch na zastupitelstvu: Bzenec je bez starosty a minimálně týdny zůstane

První krok, koupi, udělalo před zhruba dvaceti lety. Jenže následně už se vedení radnice sypat zlaťáky do někdejší feudální rezidence příliš nechtělo. Loni se ale u zámku děly věci. Zprávy o zájmu o něj a vizích dalšího využití opustily i katastr Bzence. O všem si nakonec rozhodli místní tak, že zámek zůstane na další léta města. V referendu dokonce hlasovalo více lidí než v posledních komunálních volbách.

Vítězství lidového hlasování má sice jasné pozitivní vyznění v tom, že si o zámku rozhodli sami voliči, takže se do zámku mají nějaké miliony přikutálet. Jenže přímá demokracie ukázala i nečekané následky pro demokracii zastupitelskou.

Výsledkem je možná pro politology zajímavý pat, ale i to, že je čtyřapůltisícové město bez radních, místostarostů i starosty. Poměrně unikátní situace ale není neřešitelná. Zastupitelé ji budou moci a také budou muset vyřešit do podzimních voleb.