Jen stěží uvěřitelný případ řeší Krajský soud v Brně. Osmatřicetiletý muž podřízl nožem svého spolubydlícího, za surově ukončený lidský život však nečelí obvinění z vraždy, jak by asi většina čtenářů čekala, ale pouze ze zvláště závažného zločinu v opilství. Hrozí mu tak maximálně deset let za mřížemi.

Před činem experimentoval s drogami a alkoholem, jeho výpověď obsahuje slova o hlasech v hlavě. Není to poprvé, co se na první pohled jasná vražda posuzuje mírněji kvůli vlivu omamných látek. Klasický argument pro tento přístup souvisí s tím, že dotyčný není zcela při smyslech a nemůže tak zodpovídat plně za své činy.

Ve stavu nepříčetnosti podle obžaloby podřízl osmatřicetiletý muž loni v Brně svého spolubydlícího. Případem se ve středu zabýval Krajský soud v Brně.
V Brně chladnokrevně podřízl spolubydlícího. Slyšel jsem hlasy, řekl obžalovaný

Na druhou stranu, skutečně ho někdo nutí, aby se zdrogoval? O následcích určitých drog na lidské tělo i jeho duševní stav vědí dnes díky osvětě snad už i děti. Tím, že požíváme takovou drogu, podstupujeme dobrovolně riziko, že nad sebou ztratíme kontrolu.

Pod zločinem opilství si představím na první pohled třeba řádění vandala na cizím majetku a ne brutální útok, který skončil zcela zbytečně a nesmyslně smrtí. Není snad už čas současný přístup přehodnotit a uznat, že za své činy mají lidé odpovědnost i v této situaci?