Jako měřítko svého druhu může v této oblasti posloužit i internetová poradna spotřebitelské organizace dTest, jejíž pracovníci ročně vyřídí deseti tisíce dotazů. To je pak docela reprezentativní a seriozní databáze problémů, které jsou nejpalčivější.

ACH, TY PENÍZE

Jak na výročním setkání s novináři uvedla ředitelka této organizace Eda Hekšová, v posledním roce už téměř zcela vymizely stížnosti týkající se předváděcích prodejních setkání, jejichž organizátoři důchodcům vnucovali předražené zboží. Zato teď přímo vzkvétá podomní zprostředkování energetických aukcí. Ty se konají prostřednictvím zprostředkovatele, který uzavře smlouvu se spotřebitelem, nejčastěji formou podomního prodeje či telefonicky. Zprostředkovatel se zavazuje provést výběrové řízení a obstarat nového dodavatele elektřiny či plynu, který spotřebiteli poskytne domněle výhodnější nabídku. Spotřebitel se pak zaváže smlouvu s vysoutěženým dodavatelem uzavřít.

STRES. Jeho důvodem bývá často i porucha anebo nehoda.
Lovci nehod v akci. Přijetí pomoci však stojí za zamyšlení

Cílovým objektem jsou pochopitelně ze-jména důchodci jako velmi zranitelná skupina zákazníků. Zprostředkovatelé sice služby vyhlašují za bezplatné a nezávazné, ale spotřebitele nutí k podpisu závazné smlouvy. Pokud později od smlouvy odstoupí či ji vypoví, čeká ho tisícová pokuta. Řešení zde není jednoduché, možná pomůže nový energetický zákon, ale jisté je, že při osvětě by měly hrát větší roli i děti podváděných jednotlivců.

HLEDÁNÍ BLÍZKÉ DUŠE

Placené seznamovací portály s nabídkou prémiového členství na zkoušku jsou dal-ším hitem podvodníků. O to více, že nabídka vypadá vždy velmi lákavě.

„Tento druh kriminálního podnikání je založen na nedostatečném informování zákazníka, na automatickém prodloužení členství, získávání údajů z platebních karet a strhávání peněz z účtu bez vědomí vlastníka,“ uvádí Eda Hekšová.

V roce 2019 řešili poradci dTestu 4129 stížností týkajících se pěti zahraničních společností (Be2, Interdate, Dateyard, Paidwings a Datingclub).

Samotné ukončení smlouvy často komplikuje záměrně špatná komunikace ze strany seznamky. Neuhradí-li zákazník danou částku, obrací se majitelé serveru na soukromé vymáhací agentury.

Ilustrační foto.
Topná sezona se rozjela naplno. Víte, jak nepropálit majetek?

Společnosti provozující neférové seznamovací služby na internetu jsou usazeny někdy i mimo Evropskou unii, což vyšetřovatelům znesnadňuje práci.

Navíc se lze domnívat, že počet poškozených je ještě vyšší , jenomže řada z nich se o tématu ostýchá mluvit.

„Odhadujeme, že tímto způsobem mohli čeští spotřebitelé za posledních čtyři až pět let přijít o deset až dvacet milionů korun,“ říká Eduarda Hekšová. Proto dTest spustil kampaň „Bojujeme proti neférovým seznamkám“ a nabízí i pomoc na adrese www.neferoveseznamky.cz.