Předchozí
1 z 7
Další

Lenka Němečková.Lenka Němečková.Zdroj: se souhlasem knihovny

Ve třetím patře Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově nacházejí malí čtenáři dětské oddělení. Knihovnice jim tam obvykle nabízí beletrii, leporela, pohádky, příběhy, říkadla, encyklopedie, příručky i básničky. Oddělení již roky vede Lenka Němečková, která tak vidí z první ruky, jak se vyvíjí zájem dětí o četbu v době, která mu obecně nepřeje. „Podle mých zkušeností střídavě klesá a následně zase stoupá. Minulé roky třeba počet dětských čtenářů stoupal. Možná je to jen většími ročníky dětí, to neposoudím,“ říká Němečková.

Na děti cílí také kuchařky.Na děti cílí také kuchařky.Zdroj: se souhlasem knihovny

Jejich zájmy a preference jsou podle ní různorodé. „Je hodně dětí, které čtou jen povinnou četbu, přičemž při žádání těchto knih neumí ani vyslovit jejich správný název. Na druhé straně ale přibývá dětských čtenářů, kteří přečtou pět a více knih za týden a knihovnu také každý týden navštíví,“ zdůrazňuje.

Akce v dětském oddělení.Akce v dětském oddělení.Zdroj: se souhlasem knihovny

V době uzavírání a omezování to pochopitelně neplatí, ale za obvyklého provozu se knihovnice snaží, aby každý týden uspořádala nějakou akci na podporu dětského čtenářství. „Pracujeme s nejmenšími, kteří chodívají s rodiči na speciální pořad. Ti zatím jen prostory knihovny spíše okukují a hrají si, seznámí se s knihami pro nejmenší. Především se ale naučí do knihovny chodit,“ vysvětluje Němečková.

Akce v dětském oddělení.Akce v dětském oddělení.Zdroj: se souhlasem knihovny

Zmiňuje pořady jako Raníček a Hrátky s Večerníčkem, kde se věnovala dětem od dvou a půl let do šesti let. „Při podobných aktivitách čteme, hrajeme si, cvičíme, hrajeme hry, zpíváme a malujeme. Pro větší organizujeme různé výtvarné činnosti, předčítání, literární hravá odpoledne,“ vyjmenovává knihovnice.

Akce v dětském oddělení.Akce v dětském oddělení.Zdroj: se souhlasem knihovny

Také se účastní celostátních akcí jako je Noc s Andersenem, Celé Česko čte dětem nebo Den pro dětskou knihu. „Připravujeme prázdninové programy. Pro děti kolem dvanácti let a výše připravují kolegyně, besedy o populárních knihách a postavách z příběhů, čtenářské kroužky, soutěže, trénování mozku a podobně,“ pokračuje.

Akce v dětském oddělení.Akce v dětském oddělení.Zdroj: se souhlasem knihovny

I když návštěva podobných akcí ze strany dětí nebyla zdaleka ideální, stále chodily v dostatečném množství. „Doufáme, že v případě, kdy se jim akce líbí příště přijdou i s kamarády,“ zmiňuje Němečková.

Práce na dětském oddělení.Práce na dětském oddělení.Zdroj: se souhlasem knihovny

Potvrzuje také, že hodně dětí také čte elektronické knihy. „Bylo příjemné vidět, po té co byly uzavřeny školy přišly vášniví dětští čtenáři vypůjčit metry knih. Asi tušily, že budou zavřeny i knihovny,“ dodává vyškovská knihovnice.