Předchozí
1 z 9
Další

Součástí budovy je i hospůdka Na Točně, místní knihovna a také místnost, kterou zdarma nechávají k dispozici mladým hasičům. „Hospůdku se snažíme vést tak, aby zde mohli posedět jak milovníci dobrého piva, máme na čepu stabilně čtyři druhy piva a opravdu bohatý výběr rumů z celého světa, tak i rodiny s dětmi u odpolední kávy a Člověče, nezlob se,“ popisuje Jana Skotáková.

Jana Skotáková s manželem.Zdroj: archiv J. Skotákové

Ladem neleží ani prostory kulturního domu. V něm návštěvníkům provozovatelé pravidelně nabízejí kulturní a společenské akce a především přednášky, besedy a setkání se zajímavými lidmi. Výběr hostů by mohlo závidět kulturní zařízení v kterémkoliv městě.

Sexuolog Radim Uzel na besedě v Těchově.Zdroj: archiv J. Skotákové

„Ze známých osobností u nás měli představení Jirka Kolbaba, farář Zbygniew Czendlik, Ivo Šmoldas nebo Radim Uzel. Čeká nás beseda o psychologii psů Rudy Desenského, známého novináře Josefa Klímy a přijede i chiropraktik Vinci Laszlo. Uspořádali jsme také vzdělávací cykly o historii našeho národa i okolí města Blanska,“ vyjmenovává nájemkyně těchovského kulturního domu.

Na besedu do Těchova přijela i Marie Salmová.Zdroj: archiv J. Skotákové

Za necelé tři roky se kulturnímu domu podařilo dát dohromady pěknou skupinu návštěvníků, kteří chodí pravidelně. A nejsou to jen místní.

Oblíbená specialita hostů hospůdky.Zdroj: archiv J. Skotákové

Do Těchova přijíždějí návštěvníci i z Brna, Letovic, Boskovic a samozřejmě i z Blanska. „Někdy přijde dvě stě lidí, někdy ale padesát, někdy ještě méně. Vždy jdete do rizika, že vybrané vstupné nepokryje náklady na odměnu interpreta. Plus náklady na vytopení velkého sálu a režie vůbec. Je to tedy tak, že někdy přijde méně návštěvníků, než jste čekali, a jindy vám zase prostory sálu nestačí a musíte další zájemce odmítat,“ nezastírá Jana Skotáková.

Farář Zbygniew Czendlik na besedě.Zdroj: archiv J. Skotákové

Dlouhá léta pracovala v propagaci a marketingu ve strojírenské firmě. Předchozí zkušenosti se jí teď hodí i v novém zaměstnání.

Jana Skotáková.Zdroj: archiv J. Skotákové

Na provozu hospůdky a kulturního domu se ale podílí celá rodina - manžel a dospělé děti i jejich partneři. „Jsme tým a můžeme se na sebe spolehnout. Bez nich bychom museli celý program omezit opravdu jen na čepování piva. Mimochodem se silným předsudkem o malé hospodě na vesnici bojujeme od našeho začátku podnikání,“ podotýká.

Hospůdka Na Točně v Těchově.Zdroj: archiv J. Skotákové

Hospůdka má otevřeno čtyři dny v týdnu. Akce v kulturním domě se konají několikrát do měsíce. Organizace a propagace, zajištění provozu hospůdky a další činnosti kolem ale Janě Skotákové někdy zaberou i šestnáct hodin denně.

Mikulášský jarmark v kulturním domě.Zdroj: archiv J. Skotákové

Na koníčky nebo dovolené tak moc času nezbývá. „Loni jsme si s manželem po několika letech udělali třítýdenní dovolenou a děkujeme návštěvníkům hospůdky, že nám to odpustili, pochopili nás a po našich prázdninách zase přišli. A snažíme se udržovat volnou neděli. Je to takový relaxační den, nabíráme síly a užíváme si rodinu,“ dodává Jana Skotáková.

Jana Skotáková na koncertě.Zdroj: archiv J. Skotákové