Výroba vykuřovadla není vůbec nic těžkého. Stačí si natrhat (nebo koupit) preferované byliny a nechat je do druhého dne povadnout. Následně je seskupte do jednotlivých svazků, které by měly být maximálně 3 centimetry silné, a to tak, jak si myslíte, že vám budou vonět, nebo podle záměru, jaký s nimi máte.

Každý svazek opravdu pevně svažte obzvlášť dole a postupujte směrem vzhůru a následně zpět ke stonkům. Nezapomeňte nechat trochu provázku, abyste mohli svazek následně zavěsit do suchého a dobře větraného prostoru. Ideálně například na půdu, pokud máte možnost. Svazky sušte zhruba tři týdny a nikdy nepoužívejte jiný provázek než 100% přírodní.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná
Smrkový sirup posílí imunitu. Správná chvíle na jeho výrobu nastává právě nyní

Pro správné vykuřování je potřeba zvolit vhodnou podložku, jelikož z kouřícího svazku odpadávají hořlavé části, které by vám mohly způsobit nemalé škody. Suchý svazek proto položte na nehořlavou podložku a na konci zapalte. Nechte pár vteřin hořet, sfoukněte a následně rozdmýchávejte dým kolem sebe. Použít můžete misku z lastury abalone, vykuřovací písky či  například kadidelnici.

Vykuřovadla se používají často k očištění vnitřního prostoru, ale také při meditacích a relaxačních terapiích, při kterých vám mohou pomoci uvolnit emoční bolest, smutek, zoufalství a rozproudit zablokovanou energii. Při správně provedené meditaci mohou dopomoci vnést do života opět chuť a radost.

Vhodné byliny

Rozmarýn
Patří mezi jednu z nejvíce používaných bylinek k vykuřování v historii. Jeho vůně má schopnost očistit a osvěžit mysl a uvolňovat zablokovanou energii. Může ale také přispět k lepší paměti a správné funkci mozku.

Levandule
Levandule je svou příjemnou a něžnou vůní známá a využívá se často jako náplň do vonných polštářků, které mají za úkol navodit lepší spánek. Levandule má schopnost zklidňovat mysl, a to především v období nervového vypětí a stresujících situacích. Vůně levandule navozuje pocit bezpečí, ochrany a pomáhá čistit vnitřní neklid. Podobně jako růže je bylinou, která navozuje romantickou a láskyplnou atmosféru. Hojně se využívá při meditacích, aby vnesla do prostoru harmonii.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená
Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Máta peprná
Jestliže máte mátu na zahradě především pro přípravu letních drinků, natrhejte si pár snítek i pro přípravu vykuřovadla, jehož svěží vůně vás pročistí a ozdraví. Navíc zvyšuje schopnost soustředění se.

Meduňka
Meduňku sbíráme pro přípravu uklidňujících čajů, a proto není divu, že přináší uklidňující účinky i v podobě vykuřovadla. Pomáhá při stresovém vypětí, depresích a při meditacích, jejichž cílem je porozumět sami sobě a pochopit své emoce. Meduňka nám poskytuje klid a sílu a přináší radost ze života. Kvůli svým uklidňujícím vlastnostem je vhodná především pro večerní vykuřování.

Mateřídouška
Podobně jako rozmarýn patří i mateřídouška k nejstarším vykuřovadlům. Dříve byla dokonce používána k vysvěcení posvátných míst. Její síla spočívá především v probouzení síly a zbavování strachu. Navíc posiluje imunitní systém, dezinfikuje a pomáhá s nespavostí.

Bez černý
Sezona černého bezu je tu. Možnosti jeho využití jsou takřka nekonečné

Šalvěj lékařská
Kouř šalvěje je silně očistný, povzbuzující a doplňuje chybějící energii. Vůně šalvěje je silně aromatická, plná koření a příjemné štiplavosti. Provoní a osvěží prostředí domova a je tradičně používána k očistným účelům. Její kafrové vůně se využívá především pro potlačení negativní energie, osvěžení vzduchu a k úlevě při nachlazení.

Růže
Okvětní lístky růže můžete přidat do všech svazků, kterým chcete dodat trochu lásky. Vykuřovadlo s příměsí růže poskytuje láskyplnou podporu a pocit podobný objetí a pohlazení. Růžové okvětní lístky navíc ozvláštní vaše svazky a ozdobí je jemným romantickým nádechem. Typická růžová květinová a sladká vůně pohladí duši a vytvoří romantickou atmosféru.