V prvním díle ze série dokumentárních snímků představí Jiřího Poláška, divadelního režiséra a grafika. Zhruba padesátiminutový film podkreslený hudbou Zbyňka Petržely uvidí Blanenští v polovině května v tamním kině. „Pro město pravidelně točíme videožurnál. Ten je ale zaměřený na různé akce a události. Chtěli jsme podrobněji zmapovat různé blanské osobnosti, pamětníky. Nejenom z oblasti kultury," uvedl režisér a kameraman projektu Živá paměť Radek Popelka.

Podle Popelky mají filmaři nyní vytipováno deset osobností. „Další jména zatím neprozradíme. Jedná se o lidi se zajímavými životními osudy. Bylo by škoda, kdyby jejich vzpomínky nikdo nezpracoval," dodal režisér.

Jiří Polášek v Blansku režíroval několik desítek představení. První v padesátých letech minulého století. Pracoval jako grafik, později designér firmy Metra Blansko. „Před natáčením jsme měli z pana Poláška respekt, protože se jedná o charismatického člověka s nadprůměrnou inteligencí a bohatými zkušenostmi v oblasti režie a malířství. Nevěděli jsme, zda se nechá vůbec režírovat, ale pan Polášek se při natáčení choval jako profesionál a vše zvládl perfektně. I když se točilo třeba pozdě večer v ulicích Blanska a počasí bylo nepříjemně mrazivé," poznamenal producent projektu Jan Popelka.

Dokumentaristé natočili osm hodin záznamu. Při jedné ze scén například promítali projektorem fotografii blanenské sokolovny na budovu současného supermarketu, který stojí právě v místech bývalé sokolovny. Diváci se mohou těšit také na dobové fotografie a záznamy divadelních představení.

„Snímek není ovšem jen o divadle, ale také o práci pana Poláška jako designéra Metry nebo jeho vzpomínky z dětství na první republiku. Ovšem hlavním tématem je divadlo. Mě osobně zaujalo, že si pan Polášek díky divadlu vytvořil pro sebe a přátele takový paralelní svět. V něm se dokázali odstřihnout od komunismu a nepodlehnout tlaku doby," dodal Radek Popelka.