Diváci se seznamují s postavami komedie Ještě jednou, profesore. Profesor Ivo miluje román Vojna a mír, jeho žena Ema zase jeho kolegu Ota. Chystá se manžela opustit, jakmile mu přijde na nevěru. Publikum se směje Otovu zděšení, když mu Ema svěří svoje plány. Před chvílí přicházejícím divákům trhala vstupenky Pavla Nesnídalová.

Sama herecké ambice nemá, jejich rodinu na pódiu zastupuje dcera v roli studentky Katky. „Představení v Drnovicích byly vyprodané a všechny končily děkovačkou vstoje. Jsou moc šikovní,“ chválí ochotníky.

Ota, aby odvrátil nebezpečí případné Ivovy nevěry, pošle kamaráda do společnosti, která nabízí únik do světa virtuální reality. Stačí si vybrat knihu, ve které se chcete ocitnout. Pro Iva je to jasná volba, Vojna a mír. Setkání se svou platonickou láskou, Natašou Rostovovou, mu poplete hlavu. Chce se s ní vidět znovu a znovu.

Na kamarádku v roli Nataši se přišly podívat i Andrea Novotná s Alicí Miholovou. Oceňují skvělé výkony amatérských herců. Divadlo by si klidně zahrály taky. Třeba Emu. „Jsme obě učitelky, takže je nám nejbližší,“ shodují se.

Lesníci v zimě zvěři přilepšují senem, vojtěškovými granulemi, ovsem, řepou i kaštany.
Zkamenělá sůl? Pro lesní zvěř pochoutka, nebezpečné můžou být kaštany

Po přestávce se románové postavy ocitají v realitě. Kromě samotné Nataši i kníže Bolkonskij a její poněkud revolučně naladěná služebná. Zatímco se profesor potí hrůzou, manželka Ema chystá útěk a Oto si zoufá, co si s milenkou počne. Nakonec všechno dobře dopadne a ani v Kunštátě ochotníci nepřijdou o potlesk vestoje. Na pódiu se uklání představitelé hlavních rolí Vladimír Křepela a Michaela Tomanová.

Diváci tleskají i ostatním hercům Monice Lepkové, Evě Bočkové, Kateřině Nesnídalové, Lence Dobešové, Petrovi Ducháčkovi, Jiřímu Dvořákovi, Dominikovi Fadrnému a Ladislavovi Dostálovi.

Přichází mezi ně i režisérka Jana Bočková a další, kteří se na představení podíleli. „Super. Ochotnické divadlo má svoje kouzlo. Bočková hře dala šmrnc a na všech bylo vidět, že je to baví. Že jsou to srdcaři,“ zhodnotil představení po tom, co spadla opona, Jan Smejkal.

Spokojená je i Jana Bočková. S tím, že by mohli obnovit tradici ochotnického divadla, za ní přišel Petr Ducháček. Už se divákům představili s hrou Klíče na neděli. A měli velký úspěch. „Chtěli zase hrát,“ říká Bočková.

Vybrala hru, hodně vyškrtala, přidala aktuální vtípky, co tak rozesmáli publikum. „Ochotnické divadlo už není co dřív. Je to takové Udělej si sám. Tahle parta do toho dává srdce. To miluju,“ řekla nakonec.