Podle lysické kastelánky Martiny Rudolfové nepůjde o klasické výstavní panely. „Chceme zapojit všechny smysly návštěvníků," uvedla.

Expozicí nazvanou Marie von Ebner-Eschenbachová – Žena tří století tak budou znít klavírní skladby, které pro spisovatelku složil její manžel, a prostor provoní její nejoblíbenější květina mimóza. Výstavu otevřou sedmadvacátého května.

Spisovatelka je známá i tím, že sbírala hodinky. Vystavená tak budou například skripta, ze kterých se spisovatelka učila, když skládala hodinářské zkoušky. Předměty na výstavu zapůjčí zámky i muzea. „Momentálně se domlouváme, že do Lysic půjčíme jedny pánské a jedny dámské hodinky," uvedla kastelánka zámku Raduň Eva Kolářová.

Výstava bude rozdělená do tří místností. První představí Ebner-Eschenbachovou jako ženu, druhá jako spisovatelku, třetí jako inspirativní osobnost. „Ve své tvorbě se hodně věnovala dětem. Také odkázala peníze na stavbu mateřské školky v Zdislavicích, takže součástí poslední místnosti bude i dětská herna," dodala Rudolfová.

GABRIELA CHLUPOVÁ