Výstavu do Boskovic zapůjčilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. „Postava Kašpárka se do českých zemí dostala z Rakouska ve druhé polovině osmnáctého století. Původně se mu říkalo Pimprle. Byl malý, obtloustlý, líný, hodně jedl a pil. Během dvacátého století se proměnil spíš v roztomilého veselého hocha, ochotničtí loutkáři jej přizpůsobili dětskému obecenstvu,“ uvedl ředitel Muzea regionu Boskovicka Roman Malach.

Lidé v Boskovicích mezi českými kašpárky uvidí i komické postavy z jiných zemí. Například z Německa, kde je nazývají Hanswurst, Petrušku z Ruska, ale také Polichinelleho z Francie.

Vystavení kašpárci jsou dílem lidových i profesionálních řezbářů, mezi loutkami jsou také figurky ze sériové výroby nebo z některých loutkových souborů. „Loutky byly vybrané s důrazem na jejich výrazovou různorodost. Díky tomu si návštěvníci mohou udělat bližší představu o vývoji této komické postavy a její rozmanitosti,“ řekl dále Malach.

Výstava je skvělým tipem na výlet hlavně pro rodiny s dětmi. „Nabídneme jii školám a školkám. Nachystali jsme také fotokoutek, kde se děti mohou s kašpárkem vyfotit,“ doplnila Lenka Vaňková z muzea.

Při vernisáži loutky obdivovaly například sestry Adéla a Klára Věrné. „Kašpárci se nám moc líbí, mně nejvíc ten s velikou hlavou. Žádného doma nemám, třeba nějakého dostanu,“ řekla šestiletá Adéla.

Výstava potrvá do osmadvacátého května.