Pracovník nevládní neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko společně s překladatelem Lukášem Matěnou mapoval v západoafrickém Pobřeží Slonoviny podmínky pěstování kakaa. „Zařazení mezi lokální finalisty nás v týmu velmi těší. Snímek upozorňuje na silná témata současného globálního světa, těžkou situaci pěstitelů. Ti kvůli velmi nízké výkupní ceně kakaa žijí v chudobě, musí využívat práci dětí a dokonce zde i dochází k únosům lidí z okolních států,“ uvedla ředitelka zmíněné neziskovky Hana Malíková.

Přírodovědec Vlastislav Káňa se dlouhodobě věnuje studiu netopýrů. Nyní pomáhá týmu odborníků s výzkumem v Býčí skále na Blanensku. To je v Moravském krasu klíčové zimoviště těchto létajících savců.
Netopýr přežije extrémní věci. Zabít ho ale paradoxně může stres, říká odborník

Soutěž Nespresso Talents se koná již šestým rokem a inspiruje tvůrce filmů ke tvorbě dvou až tříminutových příběhů ve vertikálním formátu. Ten je typický například pro uživatele Instagramu. Letošním tématem soutěže bylo motto Činy jsou více než slova. „Vertikální formát běžně nevyužívám. Při střihu jsem se musel zamýšlet nad jinou perspektivou, ve které více vynikne člověk. Je to osobnější, ale hůře se ukazují souvislosti, okolní krajina nebo vkládají texty. Formát na výšku i krátký formát do tří minut byly pro mě příjemnou výzvou, celý příběh jsem musel zkusit vyprávět trochu jinak,“ popsal autor filmu Stanislav Komínek.

Do mezinárodní soutěže se přihlásilo téměř tisíc filmů ze šedesáti zemí světa. Plná dvaadvacetiminutová verze dokumentu Ve stínu kakaovníku získala před časem ocenění na Mezinárodním festivalu Agrofilm za nejlepší pracování mezinárodního tématu.