ALS je vážné a neléčitelné onemocnění nervového systému způsobující degeneraci a ztrátu buněk, které ovládají svalové pohyby. Zájemci budou moct Liboru Mašátovi přispět prostřednictvím dobrovolného vstupného. „Vybrané peníze budou využity na experimentální a nákladnou léčbu kmenovými buňkami," uvedl organizátor akce Lubomír Rek. Do sbírky se zapojilo i několik firem, které po celý červen odkládaly část svých výdělků. Dalším příspěvkem bude výtěžek z dražby lístku na let balonem, která skončí v neděli. „Podobnou akci pořádáme potřetí. Odhaduji, že letos bychom mohli dát dohromady kolem sto tisíc korun, které pomohou dobré věci," řekl dále Rek.

Bývalý učitel se osudnou diagnózu dozvěděl v prosinci roku 2013. Nějakou dobu pak ještě učil, ale dlouho to nešlo. „Vzdálenost, kterou ušel, se bohužel rychle zkracovala a začal mít problémy s motorikou a mluvením. S prací musel skončit a je na vozíku," popsala jeho manželka Jana Mašátová. Nyní rodina vkládá naději do nové experimentální léčby kmenovými buňkami, která může nemoc zbrzdit. Léčbu však nehradí pojišťovny a jedna z minimálně tří potřebných aplikací stojí sto padesát tisíc korun. Peníze se scházejí na transparentním účtu 107–8138960297/0100 pod patronací města Rájec-
Jestřebí, který založili Mašátovi kolegové. „Podporuje nás velké množství lidí. Manžela to drží nad vodou a velmi ho to nabíjí. Pomoci všech si velice vážíme. Teď už jde o to, aby pomohl i pánbůh," řekla Mašátová.

Akce ve Sladovně začíná v neděli v půl druhé.

DOMINIK ABSOLON