Patřila mezi iniciátory žádosti o udělení statusu kulturní památky. Podle ní by bylo dobré požádat i o zařazení mezi národní kulturní památky. „Za pokus to stojí. Je to jediný památník tohoto typu v České republice,“ vysvětlila.

Pět žáků olešnické základní školy společně vytvořilo komiks Marmel. V soutěži komiksů získali druhé místo.
Hrdinou komiksu školáků je kočičí monstrum. Ze soutěže si přivezli druhé místo

Litinová socha, připomínající statečnost československých legionářů, dominuje parku v ulici Svatopluka Čecha od roku 1947. Jde o třetí odlitek pomníku. Zbylé dva byly v Praze a na Ukrajině. Pražský zničili nacisté a ukrajinský zmizel. „Myslím, že jej zničil Stalin,“ uvedla Nečasová. Autorem sochy je akademický sochař a ruský legionář Karel Babka. Modelem mu stál taktéž legionář Bohumil Sypěna.

Blanenský odlitek vznikl už v roce 1933. Za německé okupace jej místní ukrývali. „Nebyl dokončený. Vojákovi chyběl bodák na pušce. Nového se dočkal v roce 2007 u příležitosti výročí bitvy u Zborova,“ přiblížil vedoucí kanceláře tajemníka blanenské radnice Jiří Kučera.
Za pár let socha legionáře o bodák zase přišla. „Pomník stojí ve veřejném prostoru. Poškození se mu nevyhýbají. V blanenských slévárnách udělali v roce 2015 nový. V té době se opravovaly také litinové sochy v centru. Společně s nimi město opravilo i pomník,“ doplnil Kučera. Se zařazením mezi kulturní památky jsou spojené výhody v podobě peněžitých příspěvků na opravy.

Ilustrační foto.
Jaro ve znamení rozkopaných ulic. Voda pak bude kvalitnější, slibují vodaři