„Program tvoříme rok dopředu. Minulý ročník jsme navíc posouvali. Návštěvnost byla podobná jako loni, přicházeli spíše cizí lidé než místní,“ komentovala Zourková, která se na akci podílí také jako organizátorka.

Velké události na Jihomoravany ale ještě čekají. Od osmého do jedenáctého července to bude například Festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku. Za přísných hygienických podmínek nabízejí pořadatelé ubytování ve stanových městečcích nebo v prázdných tělocvičnách.

Syn předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Jiří Faltýnek u Krajského soudu v Brně.
Kauza Stoka: Nikdo po mně nechtěl, abych ovlivňoval zakázky, řekl Faltýnek

Návštěvníci populárního Přehrady Festu ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku se však letos smiřovali s dalším posunem. Jako náhradu jim organizátoři nabídli omezenější variantu na poslední dva červencové dny. Sami se mohli rozhodnout, jestli vstupenky využijí letos nebo zase až příští rok. „Lístky máme koupené dva roky a na ten příští jsme chtěli jet už jinam. Využijeme je tedy letos pro tu light verzi,“ uvažovala třeba Jana Švarcová.

Pro tradičněji zaměřené příznivce hudby je určený od osmého do pětadvacátého července Hudební festival Znojmo, který letos nese podtitul: Pocta živlům a katastrofám. „Vystihuje dnešní tolik obtížnou dobu a připomíná, že časy bývaly i horší. Avšak hudba jimi stále provázela a zpříjemňovala lidem život,“ zdůraznil prezident festivalu Jiří Ludvík.

Letní hudební festivaly na jihu Moravy

Boskovice 2021 – festival pro židovskou čtvrť, 8. až 11. července (Midi lidi, Tara Fuki, Rány těla, Bare escape, Moonshye, Mutanti hledaj východisko, Zuby nehty, Létající rabín…)

Přehrady fest LIGHT – 30. až 31. července na Vranovské přehradě (Tomáš Klus, UDG, Voxel, Ready Kirken, Robin Mood, Pavel Čadek, Vojtaano, Deaf Heart, Tereza Balonová…)

Hudební festival Znojmo 2021 – Pocta živlům a katastrofám, 8. až 25. července (Gala koncert Pavla Šporcla, Cimbálová muzika Veltlínek a mnoho dalších)

RockFest Hostěnice – 28. srpna od patnácti hodin v Sportovním areálu Pastviska (Alia Tempora, Arch of Hell, Unholy Ones, Bast…)

Přivítá na něm tuzemské i zahraniční interprety. „Již tradičně vystoupí Pavel Šporcl se svým Gala k patnácti letům patronování festivalu. Operní hvězda Adam Plachetka má připraven recitál na zámku ve Vranově nad Dyjí. Přijede velká operní diva Anna Prohaska s LaFolia Baroque orchestr a představí projekt Hudba Evropy v dobách moru,“ pokračoval Ludvík.

Sám se těší na Il Fagiolini se sto let starým projektem Waste Land určeným obětem Španělké chřipky. „Zasmějeme se s Gentleman Singers či cimbálkou, ale zamyslíme se i nad našimi životy při operním představení ve festivalové produkci Den posledního soudu s Czech Ensemble Baroque,“ dodal prezident znojemského festivalu.

Kvůli dlouhodobé nejistotě se ale fanoušci museli s řadou tradičních akcí rozloučit. „Bohužel. Tak často se měnila pravidla, že jsme se rozhodli letos festival vynechat. Samotné nás to mrzí,“ připustil třeba pořadatel populárních Rockových škol v Bučovicích na Vyškovsku David Ševčík.

S opatřeními mají už zkušenost v Křenovicích na Vyškovsku. „Mimo pokladnu na prodej vstupenek jsme připravili takzvaný covid point. Lidé se tam prokazovali očkováním nebo testy. Testovali se však také přímo na místě za zástěnami, kde využili buď vlastní test nebo si ho od nás rovnou zakoupili,“ vysvětlila Lucie Zourková.

Poté, co návštěvníci ukázali výsledek, dostali od pořadatelů potvrzení. „Z asi 350 návštěvníků nebyl ani jeden pozitivně testovaný. Zaznamenávali jsme kvůli trasování jména a kontakty. Pouze v několika výjimkách lidé nepředložili nic a odmítli i test. Do areálu jsme je nepouštěli. Konflikty nebyly,“ doplnila.