Už jste tady zkusil některé napodobeniny tradičních amerických jídel?

Nedávno jsem měl vynikající hamburger. Samozřejmě, ty jsou teď populární všude. Ale úroveň jídla je tady obecně velmi vysoká. Když sem zavítám, jím vždy v restauracích.

Takže vám v Brně chutná, ať jde o jakoukoliv kuchyni.

Ano, mám rád tu různorodost. Samozřejmě nesmím opomenout i dobrou tradiční českou kuchyni, ale najdete zde také hodně chutí z jiných koutů světa, například z Asie.

Jaké rozdíly mezi místní a americkou kulturou vnímáte nejvíc?

Oproti Spojeným státům tady panuje naprosto odlišná atmosféra. Nedá se úplně říct, co konkrétně se liší, je to komplexní pocit. Zaujalo mě třeba, že zde lidé dbají na tradice. Například na trhu mi řekli, že se tam prodává několik století. Vidíte kolem sebe také budovy, které jsou nové, ale i ty, které jsou několik staletí staré. Město nese hrdě svou minulost, ale je také velmi nadšené z budoucnosti.

Kdo je Dennis Russell Davies

Narodil se v roce 1944 v Toledu v americkém Ohiu.

Hru na klavír a dirigování vystudoval na newyorské Juilliard School. Poté řídil komorní orchestr ve městě Saint Paul v Minnesotě.

Po přesunu do Evropy působil jako hudební ředitel Stuttgartské státní opery a šéfdirigent orchestru Beethovenhalle v Bonnu.

Žije v rakouském Linci, odkud dojíždí do Brna.

Kompletní rozhovor najdete v sobotním tištěném Deníku Rovnost.