Jednou z nich byly boskovické Ještěrky. Ty publikum dostaly především výkonem teprve dvouapůlleté Elišky Těžké, která suverénně zpívala a pobrnkávala na malou kytaru. Hrdá na její výkon, ale i na vystoupení své starší dcery a ostatních členů skupiny, byla maminka Martina Těžká. „Ještěrky vznikly před dvěma lety, děti trénují ve školičce mého manžela. Už se představily na Dětské portě v Krhově, a když nás pořadatelé Olešnického kvítku oslovili, tak jsme neváhali. Je zde výborná atmosféra a je skvělé, že děti mají kde předvést, co umí," řekla Těžká.

Přišel i kouzelník

Desetiletá Petra Kolářová s Ještěrkami hraje na flétnu, na kazoo a také zpívá. „Zazpívali jsme tady pět písniček, pořádně jsme je trénovali asi tři týdny. Docela se nám to povedlo. Je to zde hezké a myslím, že budou dobří i porotci. A dostali jsme dárky," pochlubila se dívka. Ta našla odvahu i na to, aby se zapojila do doprovodného programu kouzelníka Lukáše Mistra. „Jestlipak víš, co je to gilotina?" tázal se dívky kouzelník. Netušila, ale brzy to zjistila. Musela do ní totiž vložit ruku a ostří vypadalo hodně nabroušeně. „Snad všechno dobře dopadne, jednou se to bohužel nepovedlo," napínal publikum Mistr. To si oddechlo, když gilotina sklapla, ale ruka malé muzikantce zůstala celá.

Nejstaršími účinkujícími na Olešnickém kvítku byli členové skupiny Motýlí )D(efekt z Kuřimi, která vznikla před pěti lety v tamní základní umělecké škole díky učiteli Antonínu Jarůškovi. „Název naší kapely je variace na písničku Motýlí efekt. A občas máme takové defekty, jako třeba problémy s basou nebo kytarou," vysvětlila osmnáctiletá Markéta Zelená. Narážela tak na problémy s technikou při vystoupení. „Ale bereme to sportovně," smála se další členka skupiny Kristýna Staroštíková.

Vystoupení kapel v publiku sledovala například Marie Šešulková z Olešnice. „Hlídám o prázdninách vnuky a chtěli jsme vyrazit na nějakou akci. Zde to bylo úžasné, děti zpívaly skutečně se zápalem. Jsem ráda, že ve městě vznikla taková nová věc," hodnotila žena. Hlas dala Čiperkám. „Ale líbili se mně všichni," dodala.

Výkony účinkujících neposuzovali jen diváci, ale i odborná porota. „Tu tvořili hudebníci v čele s Vladimírem „Pupkem" Chromečkem, zakládajícím členem skupiny Kamelot. Chtěli jsme, aby soutěžící hodnotil někdo fundovaný a pomohl jim posouvat se dál," vysvětlila za pořádající Zmijáky Tereza Dřevová.

Shoda laiků i poroty

Nakonec se diváci i porotci shodli. První ročník Olešnického kvítku vyhrála boskovická kapela Pružiny, jejíž členové vystupují v charakteris­tických pruhovaných modrobílých tričkách. Jsou to sourozenci Kateřina a Jiří Krajíčkovi, Eliška Aubrechtová a David Liber, kteří hrají pod vedením učitele ze Základní umělecké školy Boskovice Martina Krajíčka. „Hodnotili jsme hudbu, texty i projev na pódiu. Pružinám to krásně ladilo, byly perfektní. A když to Jirka rozbalil, nebylo co řešit," shrnul rozhodnutí poroty Chromeček. Kromě dárků a keramických sošek muzikantů s kvítky se výherci mohou těšit ještě na další cenu. „Vítěz u poroty si zahraje v soutěžní části příštího ročníku Olešnické kytky. Vítěz ceny diváků má možnost na dalším Olešnickém kvítku odehrát hodinový koncert," vysvětlila Dřevová.

Zmijáci plánují z Olešnického kvítku udělat tradici a pořádat jej každý rok. „Chceme podpořit hudební žánr trampské, folkové a country písničky mezi mladými lidmi. Z výkonů soutěžících prvního ročníku jsme nadšeni," doplnila Dřevová.