Ve střední Evropě patří k nejlepším svého druhu. „Je radost v něm hrát a moc si toho vážím. Skvělé je, že členy jsou jak absolventi, tak i současní žáci. Ti mají díky zahraničním výjezdům možnost porovnat své schopnosti v opravdu silné konkurenci," řekla flétnistka orchestru Ludmila Andrýsková.

Orchestr má dvaasedmdesát členů ve věku od dvanácti do pětašedesáti let. „Všichni jsou to skvělí a aktivní muzikanti. Děláme dechovou hudbu, což ale neznamená jen dechovky, tak jak je známe od našich dědečků a babiček. Pravda, snažíme se navazovat na jejich odkaz, zároveň ale toužíme hrát moderní rytmické věci, abychom oslovili i mladší generace. Náš repertoár je opravdu široký. Od klasiků typu Františka Kmocha přes lidovky takového Karla Vacka až třeba po rockové skladby Queenů," uvedl ředitel základní umělecké školy Petr Křivinka, který je zároveň i dirigentem orchestru.

Vedle již zmíněných mezinárodních úspěchů zabodovali letos na domácí scéně s koncertní show O Otci vlasti Karlu IV. „V letovickém zámku ji v půli dubna zhlédlo osm set lidí. Ohlasy byly fantastické, proto na říjen plánujeme další dvě vystoupení. Jedno v Letovicích, druhé v Boskovicích," dodal Křivinka.