Druhý ročník akce přilákal do skleníku Petra Látala z Kořence a jeho syna. „Doma lego máme, boskovická výstava je ale perlička. Mnohé stavebnice se už nedají sehnat,“ říká muž. „A byla tam robotická ruka,“ hlásí klučík.

Pohybující se ruku vytvořil Jan Štambera. „Přístroj je tak těžký, že na něj otočné mechanismy pro lego nestačily. Musel jsem si tedy vyrobit kuličkové ložisko z lego fotbalových míčků,“ vysvětluje legokonstruktér s tím, že ovládá všech šest motorů díky nimž se robotická ruka otáčí či jezdí. „Dokáže také uchopit třeba skleničku s vodou, jednu jsme tu už rozbili,“ pousměje se Štambera a upozorní, že ruka má i tlakové čidlo, takže uchopí třeba i křehké vajíčko.

Opodál si hrají děti s auty na ovládání. Ovladačem šermuje i hošík, který míří na tank. Ten se rozjede po stole a pak se zapíchne do země. Jeho tvůrci hned přispěchají na pomoc a dávají mašinu dohromady.

Mezi vystavovateli je i Marek Novotný. Podle něj se dá z Lega postavit téměř vše. „Lego jsem skládal v dětství, pak jsem dostal vylepšenou stavebnici k promoci a ke koníčku se vrátil. Udělal jsem třeba pásáka, který je v současnosti už rarita. Stavím i auta a další vozidla,“ líčí mladík.

Lego spatřilo světlo světa už za druhé světové války, kdy firma vyráběla dřevěné kačery. „Zhruba v šedesátých letech se začaly objevovat Lego stavebnice, jaké dnes známe. Postupně se vylepšovaly, takže modely se teď dokáží pohybovat a mají i další funkce,“ dodá Novotný a ukáže na nákladní auto, ze kterého se začne sypat kukuřice.