Předměty pro výstavu Život dětí na zámku Blanenským půjčilo soukromé muzeum hraček z Rychnova nad Kněžnou. „Exponáty instalovali manželé Pecháčkovi, kteří rozsáhlou sbírku hraček a různých dětských předmětů vlastní," uvedla ředitelka blanenského muzea Pavlína Komínková.

Téma výstavy i její zpracování jsou laděny vánočně. „Protože právě Vánoce jsou oblíbeným dětským svátkem, je výstava zaměřena právě na život dětí. A protože se koná na zámku, tak jsme zvolili děti z movitějších rodin," upřesnila Komínková.

Unikátní hračky

Návštěvníci si tak prohlédnou papírové adventní kalendáře a ozdoby vyrobené z papírové hmoty. Dozví se, jak vznikaly vánoční tradice a co nesmělo chybět na vánočním stole.

Na výstavě jsou hračky dětí od poloviny devatenáctého až do poloviny dvacátého století. Nejstarší vystavenou hračkou je panenka vyrobená z vosku a kůže v dobovém oblečení, která pochází z let 1830 až 1840. Dalším historickým skvostem je koupací panenka vyrobená z porcelánu. Váží stejně jako skutečné miminko. Unikátní je také hrací vojenská výbava pro chlapce i s kordem a šavlí ve stylu Rakouska-Uherska.

Vystavené jsou i stavebnice různých druhů a rozličných materiálů včetně puzzle. „Výstavu o životě dětí z aristokratických rodin jsme doplnili kvízem. Správné odpovědi na otázky najdou návštěvníci na popiskách nebo výstavních panelech. Mohou tak získat informace zábavnou formou," dodala Komínková.

Návštěvníci muzea si prohlédnou také kočárky pro panenky, z nichž nejstarší pochází z roku 1946. Kočárky muzeu půjčila Helena Uhlerová.