Informace k prvním dvěma dílům autor čerpal v místních kronikách. „Musel jsem nastudovat kroniky a pak z nich udělat stručný výpis. A doplnil jsem k nim fotky, které jsem sehnal," popsal Vylášek. Třetí díl je složen ze zpráv sboru dobrovolných hasičů, pamětníků a z kroniky těchovské školy. „Dobrovolní hasiči jsou prakticky jediná fungující organizace, která svoji činnost systematicky zaznamenávala. Takže jsem mohl čerpat z archivních záznamů valných hromad," uvedl autor.

První dva díly série vyšly loni. Poslední díl nyní v počtu šestapadesáti výtisků. Volně prodejný nebude. „O knížku projevili zájem místní starousedlíci nebo podnikatelé," dodal Vylášek. Zájemci si ji ale mohou půjčit v blanenské knihovně i v její těchovské pobočce.

S psaním knih a hlavně pátráním začal Vylášek už v roce 2010. V roce 2012 totiž měli těchovští dobrovolní hasiči slavit stoleté výročí. „Začali jsme se na to chystat s dostatečným předstihem. Hasičům dělám fotodokumentaci a po domluvě s městem Blanskem jsem se rozhodl vytvořit knihu o historii Těchova. Díky bádání se mi povedlo například zjistit i to, že příští rok si připomeneme sedm set padesát let od založení naší obce. Původně se myslelo, že to bylo později," doplnil autor.

VERONIKA JELÍNKOVÁ