„Letos tady máme tvůrce z Izraele, Rumunska, Finska nebo Slovinska. Jsou zde samozřejmě i Češi. Dohromady třináct lidí. Čtvrtý ročník je v plném proudu a už se nám ozývají zájemci, kteří chtějí dorazit na pátý,“ přiblížil kurátor akce Ladislav Pukl.

Záměrem mezinárodního setkání je ukázat naivní umění co největšímu počtu zájemců. „Nejde o soutěž. Mezi účastníky nepanuje rivalita. Jejich tvorbu nesvazujeme žádným tématem,“ dodal Pukl.

Někteří naivisté přijeli do Lysic poněkolikáté. „Je to tady jako v ráji. Účastním se již podruhé. Oceňuji zdejší přátelskou atmosféru. Prostředí zámku a jeho okolí je velmi inspirativní,“ neskrývala nadšení například Noemi Eshet Rosenzweig z Izraele.

Hradozámecká noc v Brně.
Hrady a zámky přes noc ožijí. Za doprovodu hitů Beatles či afrických rytmů

Umělci často zobrazují prostředí zámku. „Na obraze vidíte mě, jak se vznáším nad zámeckou zahradou,“ popsala Izraelka dění na rozpracovaném díle.

K vidění jsou i jiná témata. „Mě zajímá spojení nových technologií a starých věcí. To ve svých dílech zpracovávám nejčastěji,“ svěřila se další Izraelka Orna Geva.

Do Lysic dorazil i Petr Novotný ze Svitavska. Jako jediný z účastníků se nevěnuje malbě. Přijel předvést své řezbářské umění. „Jsem tady potřetí. Vynechal jsem jeden ročník,“ oznámil řezbář.

Všechna díla, která za týden vzniknou, vystaví pořadatelé v zámecké galerii. Tam zůstanou celý následující rok. Autoři získají pamětní plakety a diplomy.