Cílem festivalu je zapojit zástupce těchto tří oblastí občanské společnosti do řešení aktuálních problémů v regionu. „Jde ale především o představení neziskových organizací, aby si zajistily podporu do dalších let," vysvětlil ředitel Městského kulturního střediska Letovice Jiří Palán.

V pátek festival zahájí v šest hodin večer výstava Klubu moravských fotografů v letovickém kulturním domě. Zbytek večera se již tradičně ponese v duchu jazzu. Od osmi hodin vystoupí v sále základní umělecké školy Quartet Ondřeje Štveráčka. Součástí koncertu bude také výstava fotografií Josefa Bednáře pojmenovaná Jazz 3+1.

V sobotu program začne v deset hodin. V areálu koupaliště představí své aktivity neziskové organizace. „Letos máme připravenou novinku. Neziskové organizace se budou prezentovat na pódiu ve stylu talk show. Připravíme křeslo, kávu a povedeme spolu rozhovor. Půjde o tři způsoby představení. První je statická, čili prezentační stánky, dále vizuální na plátně formou projekce a třetí formou rozhovoru," sdělil Palán.

Jedna z neziskových organizací, která se v sobotu představí, je Elim Letovice. „Rádi bychom se tam potkali s lidmi, kteří pracují v podobné oblasti, a načerpali nové zkušenosti. Také se chceme více zviditelnit. Jelikož jsme nezisková organizace, je pro nás dobré, když veřejnost bude vědět, co děláme. Můžeme získat další finanční pomoc," řekl předseda sdružení Pavel Kratochvil.

V deset hodin v areálu koupaliště začne také doprovodný program pro rodiny s dětmi. Přichystaná bude například minigolfová dráha, pétanque, trampolíny, malování na obličej, nafukovací atrakce, balónkový klaun či tradiční tvořivé dílničky. O půl třetí zahraje divadlo Tramtárie pohádku O Herkulovi.

Ve dvě hodiny odstartuje hudební program. Návštěvníci se mohou těšit například na skupinu Blue Effect a Radima Hladíka, Toxique, Martu Topferovou a Tomáše Lišku nebo Red Hot Chilly Peppers Revival.

„Jsem rád, že taková akce je. Byl jsem už alespoň na pěti ročnících. Je škoda, že na ni chodí málo místních lidí. Mimo hlavní program se mi líbí například tvůrčí dílny. Letos se nejvíc těším na Blue Effect a Toxique," řekl Petr Švancara z Letovic.

Festival se uskuteční i v případě nepříznivého počasí. „Máme sice naplánované nějaké přístřešky, pódium bude zastřešené, ale pokud by pršelo, bylo by to špatné. Zkusili bychom část programu přesunout do haly hotelu, ale s mokrou variantou nepočítáme," řekl místostarosta Letovic Jiří Pabuchta.

KRISTÝNA ŽIVNÁ