Hraje se ve čtvrtek pátého prosince o půl osmé večer na scéně divadla v ulici Kollárova v Blansku. „Představení jsme už hráli v říjnu a mělo velký úspěch. Námět dala dohromady studentka konzervatoře Kateřina Reichová. Zamilovala se do lidovek a inspirovala se sbírkou Studynka róbená od Věry Škápíkové. Ve sbírce jsou lidové písničky z Blanenska, Boskovicka a Letovicka," uvedla Eva Petrželová, která společně s Kateřinou Reichovou představení režíruje.

Blanenští divadelníci si nechali ušít podle návrhů Veroniky Ráčilové i vlastní kostýmy a doplnili je o prvky modrotisku. Ten má dlouhou tradici na Olešnicku. Představení Byla cesta ušlapaná, v choreografii Libora Čermáka, podbarví lidová muzika.

„Aleši Průchovi se podařilo dát do hromady zajímavou skupinu místních hudebníků. Příběh orámují krásnou lidovou hudbou v podání klarinetu, kontrabasu a houslí. Mám obrovskou radost, že je tady parta lidí, co má vztah k lidové hudbě. A to je dobře, protože jsou v ní ukryté zkušenosti předchozích generací," dodala Petrželová s tím, že ve čtvrtek se hraje na Kolárce ještě jedno představení. Autorská hra Jolany Chalupové Melanie a Anne. Na sklepní scéně začíná v devět hodin večer.