Na film s dobrovolným vstupným pod širým nebem mohou lidé vyrazit už ve čtvrtek večer. „Na promítání jsme se s panem Čadíkem pokoušeli domluvit už řadu let. Ale zatím to nějak neklaplo, až teď," uvedla vedoucí Městského kulturního střediska Adamov Jitka Králíčková.

Do Adamova zamíří pojízdné kino na Blanensku jako první. Promítat se bude od čtvrtka do neděle každý večer od půl desáté na hřišti u základní školy v ulici Ronovská. Na výběr jsou čtyři české filmy. Revival, Donšajni, Martin a Venuše a Příběh kmotra.

Na adamovskou letní premiéru se vydá například Michal Reich. „Mrzí mě, že se teď letní kina zavírají a tato tradice upadá. Takže se s přítelkyní určitě na něco vyrazíme. Už jenom proto, že se bude promítat pod širým nebem," vysvětlil.

Kinematograf bratří Čadíků na Blanensku
10. – 13. 7. Adamov
14. – 17. 7. Blansko
18. – 21. 7. Kunštát
22. – 25. 7. Letovice
26. – 29. 7. Vísky

Kinematograf bratří Čadíků už jezdí po republice třiadvacet let. Část vstupného věnuje tradičně na pomoc potřebným. „Stejně jako v posledních letech půjde polovina našeho zisku na Konto Bariéry. Vstupné zůstává dobrovolné," řekl provozovatel kinematografu Josef Čadík.

Nabídku filmů by do příštího roku rád rozšířil. K tomu ovšem potřebuje kino digitalizovat. „Republiku budu objíždět s filmy ale také s peticí. Rád bych, aby zůstala mobilní kina zachována a k tomu je digitalizace nezbytná. Pomoc ovšem potřebujeme od státu a ten do nás investovat nechce," dodal Čadík.

Z Adamova se kinematograf přesune do Blanska. „Letní kino je u nás tradiční záležitost. Promítat se bude opět na náměstí Republiky od půl desáté večer," řekl vedoucí blanenského kina Pavel Langr. Kinematograf bude na náměstí od pondělí do čtvrtka a filmy jsou stejné jako v Adamově.

Podobně na tom budou i v Kunštátě, kde se kino zastaví od příštího pátku do pondělí. „Promítáme na náměstí vedle kostela. Pokud bude návštěvnost obdobná jako v loňském roce, očekáváme na každém z představení kolem stovky návštěvníků," podotkl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Poprvé v sezoně letos zamíří pojízdné kino i na letovický zámek. Na filmy pod širým nebem se mohou Letovičtí těšit od dvaadvacátého do pětadvacátého července.

Putování po Blanensku zakončí Čadíci ve Vískách. Malou vesničku za Letovicemi, navštíví už podruhé. „Loňský první ročník měl obrovský úspěch. Celkem tu bylo kolem osmi set lidí. Chodili i rodiny s dětmi," sdělil Hana Sobotková z Komunitního centra Vísky, které promítání zařizuje.

Rodinnému prostředí ve Vískách přizpůsobili i výběr filmů. „Lidé nám sami říkali, že nechtějí žádné krváky nebo vážné filmy. Zvolili jsme tedy cestu komedií a do výběru jsme zařadili i film Postřižiny, k příležitosti nedožitých stých narozenin pana Hrabala," doplnila Sobotková. Promítat se bude ve sportovně kulturním areálu od šestadvacátého do devětadvacátého července.

MARIE JAHODOVÁ