Milovníci rozmanité hudby si přijdou na své na multižánrovém Festiválku bez bojů a válek v Boskovicích. České i zahraniční kapely tam vystoupí tuto sobotu.

Letošní ročník festiválku je už desátý. Za tuto dobu se přestěhoval ze Skalice nad Svitavou a poslední čtyři roky jej hostí Boskovice. „Postupně se přesunula základna pořadatelů do Boskovic, tak jsme přesunuli i festival," vysvětlil předseda pořádajícího sdružení Jan Nádvorník.

Hudební událost zahájí ve tři hodiny odpoledne kapela Hovaduo a ukončí ji kapela Timudej v jednu hodinu po půlnoci.

Festival je harmonickým proplétáním zdánlivě nesourodých žánrů. Spolu ale podle pořadatelů vytvoří jedinečný a originální celek. Půjde o směs folku, indie popu i rocku, post-rock, hip hopu, popcoru, heavy metalu a podobně. To vše v podání pěti českých a dvou zahraničních kapel. Českou republiku zastoupí kapely Na větvi, Hovaduo, Timudej, Veka a Ian. Poslední zmiňované duo se letos stalo absolutním vítězem videoklipů talentovaných hudebníků Český YouTube Fest. Zazářili s písní Mom'n´Dad. Skupina Veka zase vyhrála Dětskou portu. Ze zahraničí přijede ukrajinská Zapaska & Bebobul a íránští Langtunes.

Oproti minulému roku čeká návštěvníky několik změn. První z nich se týká vstupného, které je tentokrát dobrovolné. „Chceme, aby dorazilo více lidí a aby mohli přijít i ti, co si to nemohli dovolit z finančních důvodů," řekl Nádvorník.

Akce se uskuteční v areálu Panského dvora na ulici Hradní. Tentokrát však pod zastřešeným šapitó, které má kapacitu přibližně tři sta návštěvníků. „Minulý rok totiž moc nevyšlo počasí. Takže se letos jistíme," doplnil Nádvorník.

Festiválek v Boskovicích začínal v letním kině. Pořadatelé se však později rozhodli pro Panský dvůr. „Chtěli jsme nějakou změnu. Tady se nám líbí více, je to menší a útulnější," vysvětlil důvod přesunu ředitel festiválku Zdeněk Staněk.

Další novinkou je to, že festival letos potrvá jen jeden den. „V dvoudenní podobě to bylo hodně vyčerpávající, takže se vracíme k jednodenní verzi," sdělil Staněk.

Na festival se letos podruhé vypraví Zdeněk z Boskovic. „Největším objevem prvního boskovického ročníku pro mě byla kapela Zrní. Tehdy byla ještě neznámá, nyní má cenu Anděla za objev roku. Také se mi líbilo, že jsem tam potkal spoustu známých lidí," řekl Zdeněk.

Letos se nejvíc těší na setkání s lidmi a na kapely Timudej a také Zapasku. „Mám CD Zapasky, na jejich koncertu jsem byl několikrát. Jsou skvělí. Festiválek bez bojů a válek má výborný výběr kapel. Pořadatelé totiž volí vesměs neznámé alternativní kapely a pro mě jsou to vždy úžasné hudební objevy," zhodnotil Zdeněk.

Festiválek bez bojů a válek

Kdy: 24. srpna 2013 od 15.00

Kde: Boskovice, Hradní 1

Program:

15:00 – 15:45 Hovaduo

15:45 – 16:00 Překvapení

16:15 – 16:30 Veka

17:00 – 18:00 Na větvi

18:30 – 20:30 Zapaska & Bebobul

21:00 – 22:00 Ian

22:30 – 23:30 Langtunes

00:00 – 01:00 Timudej

KRISTÝNA ŽIVNÁ