Většina natočeného materiálu pochází z loňského roku. „Zúčastnili jsme se řady tamních akcí. Bylo jich skutečně mnoho. K tomu připojíme záznamy z pořadů pro děti, ale i fotbalových utkání. Spousta příspěvků už se objevila v blanenském videožurnálu a jejich sledovanost byla až překvapivě vysoká," připomněl producent a kameraman Jan Popelka.

Zdůraznil, že nepůjde o propagační, ale klasický dokumentární film. „Vychází především z vyprávění dvou pamětníků. Učitelky Jaromíry Polákové, která nám například dovedla velmi živě přiblížit historii téměř každého domu v Klepačově, a Jaromíra Kyzlinka. Kombinací jejich výpovědí a ukázek z různých akcí se nám podařilo sestavit mozaiku příběhů a událostí, které obec v roce 2013 zasáhly," rozvedl Popelka.

Přesný termín premiéry filmu zatím oznámit nedokáže. „Uskuteční se na Klepačově, s největší pravděpodobností v dubnu. Až poté bude na řadě blanenské kino. Dokument dále nabídneme lidem k zakoupení v informační kanceláři Blanka a po nějaké době jej uvolníme také na internetu," přislíbil jeden z kameramanů filmu.

Tvůrčí tým však nezahálí a v plném proudu je natáčení obdobného materiálu z Horní Lhoty. Film o této městské části Blanska spatří světlo světa příští rok. Projekt věnovaný blanenským osobnostem bude pokračovat portrétem muzikanta s bohatými cestovatelskými zkušenostmi Radima Koláře.