Mezinárodní benefiční festival Didgeridoo v jeskyni 2013 nabídne dvě hudební scény, řemeslné a chráněné dílny, workshopy a bohatý doprovodný program. „Na festivalu vystoupí kromě českých i zahraniční hráči na didgeridoo. Lidé uslyší také řadu hudebníků s dalšími netradičními nástroji," řekl vedoucí organizátorského týmu festivalu Zdeněk Vilímek.

Jedna z hudebních scén bude přímo v jeskyni Výpustek. Druhá pak před jeskyní. Návštěvníci festivalu se mohou občerstvit v čajovně v jurtě.

Festival je benefiční. Pomůže dětem v olomouckém kojeneckém ústavu. „Částku, která zůstane po zaplacení organizačních nákladů, stejně jako loni věnujeme na podporu rané péče. Dětem s vývojovým postižením v prostředí kojeneckého ústavu. Konkrétně na podporu muzikoterapeu­tického projektu v olomouckém kojeneckém ústavu," upřesnil za organizátory festivalu Vilímek s tím, že díky výtěžku z loňského festivalu podpořili šest dětí. Těm se mohly celoročně věnovat dvě zkušené muzikoterapeutky.

Festival začíná v deset hodin dopoledne. Poslechnout si netradiční hudební nástroje se chystá například Zdeněk Novák z Blanska. „O festivalu jsem už slyšel a rád bych na něj vyrazil. Program vypadá moc zajímavě," poznamenal Novák.

Publiku zahraje přední český hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal. Vystoupí také mistr slova a činu, herec a moderátor Jaroslav Dušek či britský hudebník Bear Love. S obřím gongem a flétnou.

Letos ve Výpustku vystoupí i vynikající charismatická didgeridoo hráčka z Holandska Lies Beijerinck, která se věnuje didgeridoo od roku 1993. „Lies je známá pro svůj silný perkusivní styl a jasné harmonické tóny. Má za sebou mistrovské kurzy v Austrálii u Djalu Gurruwiwi," dodal Zdeněk Vilímek.