Klimeše k napsání knihy inspirovala vnoučata. „Své vnučce Justýnce ze Křtin jsem často vyprávěl pohádky. Moje příběhy se jí líbily. Naléhala na mě, ať napíšu knížku, která bude mít i spoustu pěkných obrázků. A tak jsem se pustil do práce. Všechny pohádky jsem Justýnce postupně předčítal a ona mi vždy radila, co mám špatně a co by chtěla změnit. Až mi u poslední pohádky povykládala úplně jiný příběh. Kniha je tedy i dílem mojí čtyřleté vnučky," popsal Klimeš.

Pohádky se odehrávají ve Křtinách nebo blízkém okolí. Všechny postavy v knize jsou skutečné. Tedy kromě nadpřirozených hrdinů. „Knížka začíná tak, že Justýnka dostane kouzelné tričko. Jsou na něm namalované postavy, které ožijí a prožívají různá dobrodružství," přiblížil děj Klimeš. Děti čeká šedesát stránek pohádkového čtení. O pestré obrázky se postarala brněnská výtvarnice Libuše Šuléřová, která už několik dětských knížek ilustrovala.

Pětašedesátiletý Karel Klimeš se živí průmyslovým psaním. Umělecké tvorbě se doposud nevěnoval. Pohádky jsou jeho prvotinou. „Vnoučatům se knížka líbí. Starší vnuk už ji celou přečetl. V pohádkách se objevují například postavy Auťáček a Náklaďáček, proto budou příběhy přitažlivě určitě i pro chlapce," dodal autor. Dílo bude brzy k dostání v knihkupectvích.

Knihovna ve Křtinách zve všechny zájemce na den otevřených dveří, který potrvá od deseti hodin dopoledne do půl sedmé večer. „Děti i dospělí se mohou přijít podívat, jaké knížky nabízíme a jak naše knihovna funguje. Mohou se těšit také na výzdobu, kterou vyrobily děti z mateřské školky," uvedla knihovnice Marie Slaničková. Křest pohádkové knížky Karla Klimeše se uskuteční v pět hodin odpoledne.