Hře na málo rozšířený nástroj se věnuje už šestadvacet let. Podle svých slov byl, a do jisté míry stále je, samouk. „Navštěvoval jsem oddíl Vatra, kde jsme hráli na kytary. A náš tehdejší vedoucí navrhl, že by nebylo špatné, kdyby někdo z nás hrál i na mandolínu nebo benjo. A tak to začalo,“ vzpomíná Krajíček.

Tehdy mu bylo čtrnáct let a cvičení věnoval i osm hodin denně. Dnes vyučuje na letovické základní umělecké škole hru na kytaru, baskytaru, elektrickou kytaru, čtyřstrunné benjo a také mandolínu. „Z blízkého okolí mám pravidelně tak pět žáků hry na mandolínu. Ostatní se za mnou sjíždí z celé republiky,“ přibližuje muž z Boskovic.

Jak říká, hraje spoustu stylů – od lidové moravské hudby přes americkou, mexickou, irskou a okrajově i vážnou hudbu nebo jazz. Skládá také své vlastní písně. „Nejčastěji hraji s Jitka Šuranská trio v Německu. Na léto chystáme s mexickou hudbou Mariachi espuelas šňůru po Francii,“ těší se Krajíček.

Loni na podzim utvořili učitelé hry na mandolínu, jejich žáci a také účastníci pracovních seminářů orchestr. A vystoupili pro veřejnost. Tak vznikl nápad na Mandolínový festival. „Nezazní ale pouze tyto nástroje, program bude pestrý. Hned v pátek vystoupí bluegrassová kapela, kde lze uslyšet také kontrabas, kytaru nebo benjo,“ láká pořadatel premiérového ročníku boskovického festivalu.