Zpěv a hudba jsou slyšet po poledni po celém městě. „Já si dám ještě jedno v plechu a pak vyrazím. Těším se na pankáče. Rybičky 48. To bude slušnej nářez. Ale i ostatní kapely a zpěváci budou fajn. Na letních festivalech se většinou rozdíly mezi žánry smazávají. Když je super atmosféra, je jedno, na co lidi tančí a zpívají,“ hlásí na jedné z laviček muž v kožené bundě .

Na letošním ročníku návštěvníky čeká sedm interpretů. Jako první publikum rozpumpovaly formace Infernet a Mirai. Poté nastupuje se svým bandem David Koller. Do vystoupení zařazuje také několik skladeb kapely Lucie, se kterou po letech vydali album a na podzim vyrazí na halové turné. „Náš čas se blíží. Máte se rádi?“ roztleskává Koller publikum v závěru vystoupení.

Poblíž pódia dav teenagerů obklopuje členy kapely Mirai, kteří dohráli před Kollerem a rozdávají podpisy na všechny strany. „Jsem tu s mámou, ségrou a tetou. Je to tady maximálně super a mega. Mirai byli parádní. Teď se těším na vystoupení Sebastiana,“ usmívá se jedenáctiletý Matyáš Ševčík z Vysočan.

Na památku dostal podepsané bubenické paličky a na ruku podpis hudebníků. „Hraju na klavír a bicí. Paličky určitě použiju. Jednou bych chtěl hrát v profesionální kapele a stát na pódiu. To musí být pecka,“ dodává hoch.

Na louce v břeclavském podzámčí si stovky lidí užívaly nabídku dvou desítek minipivovarů.
V podzámčí teklo pivo proudem. Je lepší než v hospodě, pochvalují si hosté

V přestávce mezi jednotlivými vystoupeními posedává a polehává řada návštěvníků na dekách. Nebo postávají u stánků s pivem. „Jsem tu už potřetí a každý ročník byl výborný. Líbí se mi žánrová pestrost. Zázemí je dobré, s ničím nemám problém. Bavím se,“ říká v zaplněném zámeckém parku jeden z návštěvníků Jan Komínek z Blanska.

Dobře se v zámeckém parku baví i Hana Fojtová z Blanska. „Přišla jsem na Davida Kollera a Anetu Langerovou. Jsem spokojená. Na festivalu jsem byla už loni. Chválím pořadatele, že se do takové akce v Blansku vůbec pustili. Určitě je to náročné, něco podobného zorganizovat a pravidelně pořádat. Vše je dobře zajištěné, navíc v krásných přírodních kulisách zámeckého parku. Řada známých kapel, fajn atmosféra. Nemám co vytknout,“ říká žena.

V podobném duchu mluví o Morava Park Festu i Milan Ohnoutka z Blanska. „Po hodně dlouhé době je tady hudební akce většího formátu, která se pořádá pravidelně. To je dobře. Po Blanenských jazzových dnech, které se konaly v minulosti v Dělnickém domě, tady podobné akce na dlouho vymřely. Hudební styly jsou na Morava Park Festu různorodé a ne jen pro úzkou skupinu lidí. Já sice přišel hlavně na pankáče Rybičky 48, ale bavím se i při poslechu ostatních kapel,“ dodává Ohnoutka.

Mezitím už je připraveno vystoupení zpěváka a kytaristy Sebastiana s kapelou. „Ještě uděláme rychlé selfie. Ruce nahoru a voláme Blansko,“ hecuje dav pod pódiem moderátor festivalu Ondřej Urban. Po Sebastianovi vystupuje Aneta Langerová, skupina Jelen a poté spouští punkový nářez Rybičky 48.

7. ročník Bučovických slavností v Bučovicích na Vyškovsku.
Nad Bučovicemi se nesla oblaka kouře. Proti Švédům chtěl bojovat i návštěvník