V Třinci si dokráčela pro Pohár T. G. Masaryka po jasné výhře 4:1. „Jsme první třináctí, to už nám nikdo nevezme,“ pousmál se brněnský útočník Martin Erat.

Extraliga po jedenácti letech od pražské Sparty má dalšího obhájce titulu. Tým, který hrál opravdu jak mistr. Ve finálové sérii triumfovali 4:1 na zápasy a v play-off ztratil jen dvě utkání, stejně jako loni. V čem bylo kouzlo týmu? „Perfektní mančaft, špičkoví hráči. Chováme se jako rodina a na ledě je to vidět,“ pronesl majitel a kouč Komety Libor Zábranský.

Kapitán Leoš Čermák přijel pro pozlacený pohár a vybídl Zábranského, ať jej pozvedne první. Symbolicky. Kometa působí jako jedna rodina, její šéf jako otec, který nad ní držel třináct let ochrannou ruku. A dovedl ji ke druhému titulu za jeho éry. „Je pro mě obrovská pocta, že to kluci pro mě udělali. Teď pro mě znamená ještě víc. Dělám hokej, protože ho miluju. Miluju Brno a jižní Moravu. Kometa je jako moje dítě,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý boss.

Zdroj: DENÍK

Přivedl do Brna hráče jako Erata, Ondřeje Němce či Martina Zaťoviče, kteří si získali uznaní v prestižní KHL. A tito borci se zde neuvěřitelně semkli, dvakrát po sobě. Kometa nezavdala žádné pochybnosti k tomu, kdo si sáhne na zlato. „Co mě naučil tento tým? Vyhrávat,“ měl jasno Erat, jenž s Kometou získal dva první seniorské tituly.

Neotřesitelná jistota z nich v neděli sálala už od pětadvacáté sekundy. Radim Zohorna otevřel skóre, Martin Nečas udeřil z přesilovky, kanadský rychlík Alexandre Mallet v oslabení – 3:0 a tečka. Do branky nabruslil místo Šimona Hrubce Peter Hamerlík.

V závěru odstartoval oslavy gólem na 4:1 Hynek Zohorna. „Hokejové štěstí se od prvního zápasu trochu odklonilo od nás. Puky směřovaly spíš k soupeři, který je zametal do brány. Na tým jsem ale pyšný. Vyždímali jsme se ke stříbru, které má pro nás velkou cenu,“ sdělil kouč Ocelářů Václav Varaďa.

Brněnská rodina, která šlapala, se možná z části rozpadne. Nad několika jmény visí otazník. V euforii však budoucnost neřešily. Odchod je jasný jen jeden. Dítě Komety Nečas má namířeno do NHL do Caroliny. Teď si ale užije oslav po boku zkušených borců jako je Čermák. „Žádný maraton nezačíná sprintem. Jsem takový vytrvalec i na ledě,“ zasmál se čtyřicetiletý kapitán.

Brno se zase opíjí. Tentokrát třináctým titulem…

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 50. Jank (Polanský, Linhart) - 1. R. Zohorna (J. Hruška, O. Němec), 9. Nečas (Krejčík, M. Erat), 17. Mallet, 56. H. Zohorna (Nečas). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Ondráček, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 1:4.

Třinec: Hrubec (21. Hamerlík) - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Jank, Linhart - J. Petružálek, Roman Vlach, Rákos - Rudovský, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala - od 21. navíc Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - Mallet, Nečas, H. Zohorna - Dočekal, L. Čermák, Vincour - od 21. navíc Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Mistři, mistři! Ozývalo se z brněnského Zelného trhu. Fanoušci tam neúnavně fandili vítězné Kometě.
Titul je opět doma! Tisíce fanoušků slavily v centru Brna výhru Komety