Není divu, že Minervě se těžko hledalo ztracené sebevědomí. Hra na schovávanou naštěstí netrvala dlouho a po několika jedovatých šancích hostů se ke slovu dostal i domácí útok a Hnilička zatopil brankáři Alexovi, když se před ním ocitl sám nehlídaný. Jenže nedokázal přehodit jeho beton.

„Hodně jsme chtěli vyhrát, začátek určitě podle toho vypadal, nervozita v nás byla, ale myslím, že jsme se do toho dostali," pochválil mužstvo Luboš Bednář.

Po nedorozumění při střídání vznikly v domácí obraně zmatky a Spartak mohl pálit, odkud ho jen napadlo. V síti nakonec neskončil kotouč, ale jeden z domácích bránících hráčů. V 9. minutě měl obrovskou šanci hostující Kožár. Domácí obrana padla na led, vytvořila neprůstřelnou hradbu a zabránila hostům ujmout se vedení.

Přesně v polovině první třetiny přešel puk brankovou čáru za zády Alexy. Rozhodčí však domácí gejzír radosti utnul rázným rozpažením. Branku kvůli úmyslnému zásahu bruslí Skácela neuznal. „Ze střídačky to bylo hrozně daleko, ale podle toho, že hráč nijak neprotestoval, si myslím, že to kopl. Rozhodčí dneska pískali dobře," vysmekl ne moc často vídanou poklonu pro rozhodčí trenér Boskovic Karný.

Velkou zásluhu na zatím bezbrankovém stavu zápasu měli oba brankáři. Především domácí Guštafík měl občas plné betony práce.

Čekání na vytoužený první gól utnul ve 23. minutě k nelibosti domácích příznivců i hráčů hostující Pavel Pospíšil. Ujel obraně, Guštafík se proti němu položil, jenže domácí obrana mu dopřála luxusní náskok a proto stačil objet ležícího gólmana a připravit si gól na zlatém podnose do prázdné branky.

Ve 27. minutě dostali hráči na ledě víc prostoru díky třem vyloučeným hráčům. Při hře tří domácích borců proti čtyřem Bítešským využil prostoru na ledě Bednář, ujel sám na gólmana a vyrovnal stav utkání na 1:1. „Dostal jsem šťastný puk v oslabení, ale všechny to povzbudilo," pochvaloval si branku Minervy její autor a nejlepší střelec Minervy. V patnácti odehraných zápasech nadělil soupeřům 11 gólů.

Minutu a 47 sekund před koncem druhé třetiny otočil vývoj skóre Skácel. Doklepl do branky vyraženou ránu Zbyňka Surého od modré čáry a Minerva se dostala do vedení 2:1.

„Do třetí třetiny jsme šli s vedením 2:1 a řekli jsme si, že nesmíme udělat žádný hloupý faul," lamentoval Karný po zápase. Jeho svěřenci na ledě předvedli pravý opak. Hákování Zvolánka potrestal dorážkou ze skrumáže před brankou Štěpánek.

Až do závěrečné sirény si oba týmy daly pozor na hrubice, které by mohly rozhodnout celý zápas, a utkání tak musely rozklíčovat až samostatné nájezdy. V nich se štěstí přichytlo na dresy Minervy. Bednář i Hnilička proměnili, a protože Bíteš dokázala skórovat ze tří pokusů jen jednou, byl vítěz jasný. „Poslal jsem hráče, kterým jsem věřil, a viděli jsme, jak to dopadlo. Břevno a prohra. Ale takový je život," vzal porážku sportovně hostující trenér Zdeněk Pirochta.

A třebaže věděl, že by jeho tým mohl využít bídného rozpoložení Minervy z minulého kola, na tuhle taktiku moc nedal. „Stává se to. Ale jak se říká, po průjmu přichází něco lepšího. Snažili jsme se, štěstí se přiklonilo k Boskovicím," dodal Pirochta.

SK Minerva Boskovice – HC Spartak Velká Bíteš 3:2sn (0:0, 2:1, 0:1, 1:0)

Branky: 27. Bednář, 39. Skácel, rozhodující nájezd Hnilička – 23. Pospíšil P., 48. Štěpánek

IVETA BORKOVÁ