Pomazánku si můžete udělat kdykoliv a dát si ji třeba ke svačině, ke snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit na Velikonoce, během kterých zbyde spousta vajíček po koledování.

Zaručeně nejlepší vajíčka jsou ta z domácího chovu. Takže pokud nemáte v rodině někoho, kdo by slepičky měl, tak zkuste zjistit, zda je nemá někdo ve vašem okolí, od koho byste vajíčka mohli odebírat.

Poptejte se třeba u sousedů nebo ve vedlejší vesnici. Stojí to rozhodně za to. Jsou chutnější a mají krásně žlutý žloutek.

Velikonoční kraslice. Ilustrační snímek
Velikonoce se prodraží. Domácí vejce jde ale sehnat za stejnou cenu jako polská

Pokud se zajímáte o jídlo, tak víte, že se v dnešní době velmi často řeší označení vajec. Jenže je mezi námi stále spousta lidí, kteří v tom tápou a bezhlavě pak sáhnou po jednom z balení, aniž by se zajímali, odkud vajíčka pochází. To poznáte jednoduše podle prvního čísla v kódu na skořápce.

Jak vybírat vajíčka podle označení:
č. 0 – vejce od nosnic z ekologického chovu (bio vejce) – ideální
č. 1 – vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu (mají možnost dostat se ven) – ideální
č. 2 – vejce od nosnic z halového chovu (žijí volně v hale na podestýlce) – není to úplně ideální, ale můžete brát
č. 3 – vejce od nosnic z klecového chovu (žijí v hale zavřené v klecích) – nebrat!!
Druhým faktem, který byste si při nákupu měli ohlídat, je označení země. Ty z České republiky mají kód CZ (jiné doporučuji nebrat).

Vajíčková pomazánka

Co bude potřeba:
(na cca 250 g)
4 vejce
3 lžíce majonézy
sůl
půlka malé cibule

Postup:

1. Připravte všechny potřebné suroviny.

2. Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před vařením a nechte je při pokojové teplotě.

3. Do hrnce vlijte vodu a přiveďte k varu.

4. Když začne vřít, opatrně do ní vkládejte vejce po vejci a vařte 10 minut.

5. Po uplynutí doby vodu slijte, vajíčka zalijte studenou vodou a nechte 5 minut odstát.

Luxusní vajíčková pomazánka. Vyzkoušejte:

Zdroj: Youtube

6. Mezitím oloupejte polovinu cibule a nakrájejte nadrobno.

7. Z vajec sloupejte skořápku a omyjte je, abyste odstranili případné nečistoty.

8. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.

9. Přidejte cibuli, majonézu a sůl. Promíchejte a případně ještě dosolte.

Tipy
Vejce nechte při pokojové teplotě alespoň 30 minut a vkládejte je až do vroucí vody, lépe se uvaří a jednoduše se z nich sloupne skořápka.
Studená voda zastaví var a vajíčka ochladí, aby se s nimi dobře pracovalo a nevysušovala se.
Pomazánka je ideální na snídani, svačinu i na chlebíčky pro návštěvu

Zdroj: https://foodstories.cz/vajickova-pomazanka/