Péřová buchta

Budeme potřebovat

  • těsto:
    • 250 g polohrubé mouky
    • 5 vajec
    • 100 g másla
    • 180 g cukru krupice
    • 100 ml vlažné vody
    • 1 vanilkový cukr
    • špetka soli
    • 1 prášek do pečiva
  • zbytek:
    • 1 litr mléka
    • 2 balení čokoládového pudinku (prémiový)
    • 1 smetana ke šlehání
    • 2 zakysané smetany
    • skořice
Červené curry s kuřecím masem a zeleninou
Oběd hotový za pár minut: Červené curry s kuřecím masem a zeleninou

Postup:

Nejprve vajíčka oddělte do dvou misek na bílky a žloutky. Zapněte si troubu na 175 °C.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a dejte misku bokem. Do misky se žloutky přidejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte do pěny (směs zesvětlá). Poté přišlehávejte rozpuštěné vychladlé máslo (ať není horké) a vlažnou vodu. Nakonec i mouku předem smíchanou s kypřicím práškem.

Nyní po částech stěrkou vmíchejte i našlehaný sníh z bílků. Těsto nalijte na plech s vyšším okrajem, který jste si předem vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou, a zarovnejte.

Uvařte pudink dle návodu na obalu (litr mléka + 2 čoko pudinky + 4 lžíce cukru) a poté ihned lžící dávejte na syrové těsto, jak se podaří, vždy malý kousek od sebe. Dejte do trouby a pečte na 175 °C zhruba 15-20 minut.

Jahody milují děti i dospělí
Jahodové šílenství. Oblíbené ovoce chutná v panna cottě i v knedlících

Jakmile těsto zlátne, ověřte propečenost špejlí. Poté vytáhnete a nechte vychladnout na lince. Nakonec ušlehejte šlehačku do tuha, přišlehejte i zakysané smetany, případně podle chuti i trošku moučkového cukru.

Navrstvěte na buchtu, posypte skořicí a podávejte. Skladujte v lednici.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.