Recept na domácí kremeš:

Zdroj: Youtube

Rychlý cukr, který tělu ničím neprospívá a jen přidává kalorie, je tou hlavní nezdravou ingrediencí dortů a sladkých dezertů. Není ale takový problém ho nahradit a přitom zachovat sladkou chuť. Na ochucení dezertu stačí malá lžička medu, který má navíc řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Stévie je dokonce sladší než cukr a proteinem dezert nejen osladíte, ale přidáte tím navíc i bílkoviny. Ovoce, jako je banán, broskev, jablko nebo hruška, dodá dezertu také sladkou příchuť, byť už nějaké ty kalorie obsahuje. Jako bonus ovšem ovoce přidá množství vitamínů a minerálních látek.

Pampeliška neboli smetánka lékařská je léčivá rostlina, která se v bylinkářství využívá úplně celá
Roste všude. Pomůže vám zhubnout, sníží chuť na sladké a zbaví i přebytečné vody

Strašák čokoláda

I když jste se rozhodli žít zdravě a nepřibrat už ani kilo navíc, neznamená to, že byste museli zavrhnout vaši oblíbenou čokoládu. Jen si musíte vybrat tu správnou. Jako dezert je dobrá hořká čokoláda. Má nízký obsah cukru, ale obsahuje vlákninu, zdravé tuky a antioxidanty. Pokud je na vás čokoláda s vyšším obsahem kakaa moc hořká na to, abyste ji jedli samotnou, zkuste si ji třeba nastrouhat na jogurt.

Heřmánkový čaj
Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

„Hořká čokoláda je bohatá na vlákninu a zdravé tuky – dvě živiny, které nás zasytí a udrží hlad na uzdě,“ říká Mackenzie Burgess, dietoložka a vývojářka receptů ve společnosti Cheerful Choices.

„Čím vyšší je procento kakaa, tím lépe, protože to znamená, že bude mít méně přidaného cukru a více vlákniny. Zkuste pár čtverečků své oblíbené hořké čokolády s hrstí mandlí nebo mraženým jogurtem pro extra bílkoviny," doporučuje na webu Eat This dietoložka.


Nahrává se anketa ...

Lehká verze tiramisu

Tiramisu je tradiční italský dezert, který je velmi oblíbený. Kvůli velkému množství mascarpone je ale také velmi kalorický.

tiramisuTiramisu je dobré i v jeho odlehčené verzi.Zdroj: Shutterstock

Časopis Kondice ho nabídl ve fit verzi, kterou si může dovolit i ten, kdo se právě snaží nějaké to kilo shodit. Díky obsaženým rýžovým chlebíčkům navíc dodáte tělu kvalitní sacharidy a tvaroh přidá bílkoviny.

Ingredience:

  • rýžové chlebíčky
  • káva instantní
  • sladidlo (flavdrops, protein)
  • skořice
  • tvaroh

Postup:

  1. Dejte vařit vodu a zalijte instantní kávu v hlubokém talíři.
  2. Mezitím si smíchejte tvaroh se sladidlem a skořicí (skořici lze vynechat).
  3. Do kávy poté postupně namáčejte rýžové chlebíčky a prokládejte je smíchaným a oslazeným tvarohem.
  4. Vrstev můžete udělat hned několik.
  5. Jakmile budete mít vrstvy proložené tvarohem, vše dejte na pár hodin do lednice.
  6. Díky chladu se lépe spojí chutě, rýžové chlebíčky ještě více nasáknou kávu a tvaroh a změknou.

Jogurtová kůra s ovocem:

Banánový chleba z kokosové mouky

Banánový chléb z kokosové mouky, který doporučil web Ehefinds, je lahodnou alternativou k tradičnímu banánovému chlebu.

Banana bread jako cyklosvačina od Ladislava Pertla.Banana bread jako cyklosvačina od kuchaře Ladislava Pertla.Zdroj: Ladislav Pertl

Na rozdíl od něj používá kokosovou mouku, takže je bezlepkový a má výrazně nižší obsah sacharidů.

Ingredience:

  • ¾ šálku kokosové mouky
  • 4 zralé banány, rozmačkané
  • 4 velká vejce
  • ¼ šálku kokosového oleje, rozpuštěného
  • ¼ šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.
Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte formu.
  2. Ve velké míse smíchejte rozmačkané banány, vejce, rozpuštěný kokosový olej, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt.
  3. V samostatné misce smíchejte kokosovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  4. Postupně k banánové směsi přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  5. Těsto nalijte do připravené vymazané a vysypané formy a povrch uhlaďte.
  6. Pečte asi 45-55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane čistá.
  7. Před krájením nechte banánový chléb vychladnout.

Borůvkovo-kokosové nanuky

Nanuky z obchodu obsahují často přidaný cukr, umělá barviva a příchutě. Zkuste si raději udělat domácí nanuky z ovoce, které doma máte. Borůvky, jahody, broskve nebo meloun budou skvělou volbou a navíc jsou i zdrojem vitamínů a minerálů.

Borůvkovo-kokosové nanukyBorůvkovo-kokosové nanukyZdroj: Shutterstock

Recept na borůvkovo-kokosové nanuky z Deníku je určený pro 8 osob. Nanuky jsou bez laktózy a bez cukru a jejich výroba trvá 5 minut + čas na chlazení.

Ingredience:

  • 360 ml kokosového mléka
  • 230 g borůvek
  • 2–3 lžíce agávového nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
V Evropě je boltcovitka bezová v kuchyni používána málo, ale v Číně je velmi oblíbená a hojně užívána a pěstována. Jinak se nazývá čínská houba nebo černá houba. Má léčivé účinky.
Pro zázračnou houbu nemusíte do lékárny. Roste u nás právě teď a chutná skvěle

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte kokosové mléko se sirupem a vanilkovým extraktem.
  2. Přidejte alespoň polovinu borůvek.
  3. Ještě chvíli mixujte a pak směs smíchejte se zbylými borůvkami.
  4. Přelijte do připravených formiček na nanuky a dejte mrazit alespoň na 5 hodin.

Pudink z chia semínek

Pudink z chia semínek obsahuje jen pět zdravých ingrediencí: chia semínka, neslazené kokosové mléko, vanilkový extrakt, med a bobule. Chia semínka jsou plná antioxidantů a vlákniny, takže vás udrží déle sytější a nebude vás hned tak honit mlsná.

Chia pudinkChia pudinkZdroj: se svolením Markéty Chovancové

Recept na to, jak sladce a přitom zdravě začít nový den, přinesl Deník. Je od Markéty Chovancové, tvůrkyně fantastických moučníků i slaných receptů.

Ingredience:

  • 110 ml kokosového mléka (jde dát i normální)
  • 20 g chia semínek
  • lžíce medu
  • něco na ozdobu (dobrá marmeláda, ovoce, ořechy, čokoláda,…co máte rádi)

Postup:

  1. Večer si smíchám chia semínka s mlékem.
  2. Po chvíli ještě promíchám, přikryju potravinářskou fólií a dám do rána do lednice.
  3. Ráno stačí nazdobit.