Mendonca se do týmu, který je kousek od Děčína, dostal skrze svého spoluhráče. „Přišel jsem do Modré přes kamaráda z Brazílie, který tady hrál už minulou sezonu. Úroveň soutěže, kterou hrajeme, je dobrá. Máme silný tým a bojujeme o to, abychom postoupili,“ má jasno.

Konec podzimu se ale Modrě nevydařil, po dvou porážkách (0:3 v Novém Sedle a doma 0:7 od Spořic) přezimuje až na devátém místě.

Jak vůbec tráví čas cizinec, který hraje fotbal v Ústeckém kraji?

„V Modré jsem v podstatě jen trénoval, velká města jsou daleko, takže jsem zůstával prakticky jenom na hotelu. Ve volném čase jsem se snažil poznat místní kulturu a cvičit svou mysl četbou,“ poznamenal.

Zdroj: Deník

Ke kulatému nesmyslu ho přivedl jeho otec. „Začal jsem jako velmi mladý. Můj otec byl profesionální hráč. Žil jsem ve fotbalovém prostředí a snil o tom, abych si jednou zahrál. Za to jsem dnes velmi šťastný,“ usmál se.

Reprezentace Brazílie je velkým favoritem na právě probíhajícím mistrovstvím světa v Kataru. Gabriel věří, že letos se bude radovat z šestého světového titulu. „Své zemi budu hodně fandit. Máme jasný cíl, vyhrát tuhle skvělou soutěž. Věřím, že se naši kluci vrátí domů s pohárem, máme velká očekávání,“ zdůraznil.

Šťastní z kolapsu Argentiny

Světový šampionát právě v zemi, jako je Katar? Navíc s termínem na přelomu listopadu a prosince? Mendonca v tom žádný problém nevidí. „Katar je skvělá země, věřím, že to bude krásné mistrovství světa. Podle mého názoru není vůbec na škodu, že se hraje v listopadu. Hráči jsou dobře rozehraní a věřím, že budou dobře připraveni,“ poznamenal.

Gabriel už je zpátky v Brazílii, odletěl z Česka 15. listopadu. „Určitě budu zápasy Brazílie sledovat. Během mistrovství to u nás bude jedna velká párty. Celá země se zastaví, aby viděla zápasy našeho týmu. Jak už jsem řekl, bude to opravdu obrovské,“ zasmál se.

Brazílie startuje turnaj ve čtvrtek od 20 hodin soubojem se Srbskem. Argentina, velký rival Kanárků, svůj první zápas nezvládla, když překvapivě podlehla 1:2 Saudské Arábii.

Stephen Osei Hwedieh za Kozlovice (v modrém).
Je Kanaďan, strýc reprezentoval Ghanu. Český sen Oseie? Skok z divize do ligy!

„My jsme šťastní, protože to je pro nás ten největší soupeř! Byli jsme samozřejmě hodně překvapeni, jelikož tohle měla Argentina vyhrát,“ zamyslel se.

Ještě ne 20letý fotbalista moc dobře ví, že na turnaji, je kromě Brazílie, řada dalších favoritů. „Je tam celá řada kvalitních týmů. Podle mě bude velmi dobře připravené Německo, ale také Francie,“ pokýval hlavou.

Od posledního titulu Brazílie uplynulo už dlouhých 20 let, naposledy Kanárci slavili na šampionátu, který se konal v Japonsku a Jižní Korei. „Je to dlouhá doba, kolikrát jsme neměli potřebné štěstí. Letos ale máme, podle mě, velkou naději, na získání šestého titulu světových šampionů,“ dodal na závěr.