Ve finále porazil Lazio Košice na penalty. „Ostudu jsme rozhodně neudělali. Turnaj byl velmi kvalitně obsazený. Vždyť tu hrál i reprezentační tým v malé kopané. V základní skupině jsme se sehrávali. V play-off nám pak v osmifinále chyběl možná i kus štěstí. Nastřelili jsme břevno a tři minuty před koncem dostali gól z penalty," poznamenal k vystoupení týmu složeného z hráčů malé kopané z Blanenska útočník Ondřej Španěl.

Našlapaný turnaj

Zelencup je kvalitou přihlášených družstev považován za neoficiální mistrovství republiky v malé kopané. Na Liberecko přijelo více než šedesát týmů z celé republiky a také ze Slovenska. Nechyběl ani reprezentační výběr, ve kterém si zahrál i Jan Koudelka z Viktorie Suchý. Do širšího reprezentačního kádru před časem nakoukl také gólman Marek Trávníček z Kvasaru Černá Hora. Ten v Českém Dubu hájil druhý turnajový den právě barvy výběru Malé kopané Blansko.

V základní skupině hrálo Blansko s výběry Jihlavy, Milovic, Mostu, Prahy, Příbrami a Brna. Třikrát remizovalo, jednou vyhrálo a třikrát prohrálo. Do vyřazovací fáze turnaje postoupilo ze šestého místa. „Kluci se sehrávali. Vždyť to byla první ostrá akce našeho družstva. Ale postupně šly výkony nahoru. Škoda posledního zápasu ve skupině s Brnem a porážky 1:5. Už docházely síly," řekl manažer týmu z Blanenska Zdeněk Dolníček.

V základní skupině se Blansku zranil střelec Boček. V neděli pak do play-of nenastoupil ani špílmachr Bednář. Do brány se místo Krejčího postavil Trávníček. „Jak Víťa, tak David nám hodně chyběli. Jsou to oba zkušení hráči a David je na tom technicky z nás vůbec nejlíp," litoval zranění spoluhráčů Španěl, který byl nakonec se čtyřmi góly nejlepším střelcem svého týmu.

Blansko vyhrálo v neděli ve vyřazovacím pavouku dva zápasy. Dveře do čtvrtfinále mu přibouchla porážka s hráči pražské Hanspaulské ligy. S nimi Blansko prohrálo o gól i v základní skupině. Jediný gól tohoto osmifinále padl z penalty. Pokutové kopy vystavily stopku i reprezentačnímu výběru s Janem Koudelkou. „Ze základní skupiny jsme postupovali z druhého místa. Osmifinále nám ale vůbec nevyšlo. Dvakrát jsme nastřelili tyč a další šance zahodili. Penalty už jsou často loterie. Samozřejmě je to zklamání. Všichni se na nás chtěli vytáhnout. Většinou ale bránili a na menším prostoru, když se hraje dvakrát deset minut, se pak dávají góly hodně těžko," poznamenal Koudelka.

Zda se v reprezentačním výběru Koudelka udrží a zahraje si na mistrovství Evropy v Izraeli nebo na mistrovství světa v Las Vegas, hráč Viktorie Suchý zatím netuší. „Nějaké góly jsem na Zelencupu dal. Ale jestli se v reprezentačním kádru udržím, nevím. Uvidím, jestli dostanu pozvánku na další přípravný kemp. Teď to neřeším, je to ještě dost daleko," dodal fotbalista.

Pro výběr Malé kopané Blansko byl turnaj v Českém Dubu první ostrou akcí. Připravuje se totiž celostátní soutěž a tým složený z hráčů z Blanenska by v ní neměl chybět. Výběr vede trenér Jindřich Záboj a asistent Petr Dolníček. „Na podzim máme v plánu ještě jeden přátelský zápas plus nějaké srazy," upřesnil trenér Záboj.

Národní liga

Národní liga by měla začít na jaře 2015. První půlrok bude zkušební, naostro by se pak začalo na podzim 2015, protože soutěže se hrají obráceně než na Blanensku, od podzimu. Liga by se hrála turnajovým systémem, pokud by se hrál turnaj, přerušila by se okresní soutěž. Jestliže se soutěž rozjede, nahradí dosavadní turnaje mistrovství republiky.