"Utkání nepřikládám moc velký význam, protože povětrnostní podmínky byly opravdu špatné a fotbal se tam vytrácel. Splnilo to kondiční kritéria, ale o fotbale bych moc nemluvil," říkal po zápase Petr Vašíček, trenér Slavie. Po středečním utkání s Kohoutovicemi pokračovala v neděli příprava i Blansku. Opět vítězně.

Ráječko nemělo nepřítele jen v týmu soupeře, porvat se muselo i s větrem, tréninkovou zátěží a nepříjemným zimním počasím. „Měli jsme hodně kluků na lavičce. Určitě zápas splnil svůj účel, byly tam dobré věci, zahráli si všichni kluci, i dorostenci," pochvaloval si trenér Oldřich Januszica.

„Ideální to určitě ještě není, bylo to první utkání," tuší spoustu další dřiny do začátku jarní části trenér týmu, který se drží v popředí tabulky krajského přeboru.

Do kádru může postupně zapracovávat posily. Vyztuží hlavně obranné řady. „Přišel Josef Maška z Blanska, i další stoper Daněk by měl být posilou. Jinak to odehrajeme s kluky, co hráli na podzim. Přibyl ještě Vavřík, kterému to dnes nevyšlo, ale bude posilou," předběžně kalkuloval po prvním přípravném zápase, který ukončil zimní přestávku, muž, jenž má hlavní slovo v týmu Ráječka.

„Utkání poznamenal velmi silný vítr. Pomáhal vždycky mužstvu, které hrálo s ním, my jsme se víceméně první poločas bránili kvalitní hře soupeře, a jelikož tlak byl celkem silný, vyústil ve vedoucí branku. Ještě prvních deset minut druhého poločasu se hrálo podle Ráječka, ale pak jsme převzali iniciativu. Krásným gólem mého bývalého svěřence Martina Sehnala to šlo do stavu 2:0 a potom jsme už jen korigovali," zhodnotil objektivně ve zkratce zápas kouč poražených Vašíček.

„Záviděl jsem druhému mančaftu, který měl na střídání asi šest nebo sedm hráčů, což se taky projeví," přiznal upřímně a přidal tím další dílek skládačky, ze které vzešla výhra Ráječka.

Vašíček moc hráčů na střídání kvůli nemoci neměl. Proto bude hlavní prioritou pro celou Slavii, aby se všichni uzdravili a tým mohl pokračovat v tréninku na další část sezony.

Stejné problémy trápí hráče boskovického áčka, plánovaný sobotní zápas Artézia Cupu proti Kunštátu byl odložený kvůli viróze.

„Blansko sleduji, vždyť bydlím čtyři kilometry odsud, a jenom mu fandím. Doufám, že to povede k úspěchu. K záchraně, potom aby to bylo jenom lepší a lepší, protože Blansko si to zaslouží," říká Vašíček, který rád na blanenskou štaci vzpomíná. Tým sleduje i na dálku.

V přípravě na jarní část se diviznímu nováčkovi zatím daří, ve středu porazil Kohoutovice. Výsledek byl trošku divoký, přesto trenéru Hajskému leccos naznačil. „Zkoušeli jsme variantu, že by hrála obranná čtveřice v řadě, ale asi to nebude to pravé pro naše mužstvo, vrátíme se zpět ke hře na klasického stopera," přemítal zpětně po dalším vyhraném utkání.

V neděli prověřila Blansko Kuřim a utkání opět poznamenalo nevyzpytatelné počasí. „Hrálo se za špatných povětrnostních podmínek, bylo to namrzlé, kluzké," říkal po utkání trenér divizního týmu.

„Nehráli jsme v kompletní sestavě, chyběl Čoupek, Bubeníček, Trtílek, takže složení bylo kombinované. Ale splnilo to účel tréninkového zápasu," pochvaloval si Hajský. „První poločas byl vyrovnaný, ve druhé polovině jsme měli více ze hry, projevilo se to i na skóre, vedli jsme 3:1. Potom dali gól z ničeho nic deset vteřin před koncem. To už je jen kosmetická úprava, škoda toho," povzdechl si na závěr blanenský trenér.

zimní příprava

turnaj Líšeň

Moravská Slavia Brno – Olympia Ráječko 1:2 (0:1) Sehnal M 2, vlastní

přípravná utkání

Blansko–Kohoutovice 6:3 (4:1)

27., 50. a 70. Koudelka, 28. a 32. Nečas, 12. Pokorný

Blansko–Kuřim 3:2 (1:1)

55. a 62. Nečas, 40. Koudelka

IVETA BORKOVÁ