„Museli jsme udělat změny v sestavě, ale potvrdilo se, že máme širší soupisku vyrovnaných fotbalistů," poznamenal po výhře 4:0 trenér Olympie Jiří Škaroupka.

Do Blanska přijela Sparta Brno. Při pohledu na jarní bilanci mladého dravého týmu bylo jasné, že domácí čeká asi nejlepší současný tým soutěže. Ze tří jarních utkání tři výhry při skóre 14:2, to byla vizitka Brňanů, které v zimě posílil Cupák ze Zbrojovky. Sílu brněnského týmu už na jaře pocítilo Ráječko, které s ním doma prohrálo 2:4 a Boskovice, které ze Sparty odjely s pětkou. „Přizpůsobili jsme soupeři taktiku. Nemohli jsme si dovolit aktivní celoplošné napadání, to bychom si naběhli. Sparta má ambiciózní mladíky, kteří jsou trénovanější než my," uvědomoval si kouč Blanska Jiří Hajský.

Blansko se tedy soustředilo na obranu a rychlé protiútoky. Po opatrném úvodu přišly šance na obou stranách. A první radost domácích v 25. minutě. Pokorný nabil na vedoucí branku domácích Gromskému. Gromský přišel do Blanska spolu s Hanslem z okresní soutěže, ani druhý jmenovaný hráč se nechtěl nechat zahanbit a za dvě minuty přidal druhou branku po průniku a přihrávce Zouhara.

Ještě do poločasu mělo Blansko další slibné šance, které neproměnilo nebo je zastavila obrana soupeře. Po změně stran se dal čekat tlak soupeře. Sparta měla převahu, ale žádné válcování se nekonalo. Blanenská obrana v čele s gólmanem Juranem si většinu akcí pohlídala a Brňané na jaře poprvé prohráli a navíc nevstřelili branku. „Tentokrát bych řekl, že zvolená taktika opravdu přispěla k výhře," pochvaloval si po zápase Hajský.

Druhé Novosedly doma prohrály 0:4 s Mutěnicemi, Blanenští jim tak po výhře odskočili na čele krajského přeboru už o čtyři body. Po skalpu jednoho z nejsilnějších soupeřů by se mohlo Blansku ulevit, boj o celkové prvenství najednou vypadá mnohem reálněji. „Bylo by to hezké, kdybychom si mohli oddechnout, ale bude to těžké. Soustředíme na každý zápas zvlášť. Ukázalo se, že každý může vyhrát s každým. I Mutěnice, Sparta nebo Rousínov ztrácejí body. Nakonec rozhodne, kdo bude mít těch ztrát nejmíň," podotýká Hajský.

Za dvacet minut 4:0

Ráječko na podzim prohrálo ve Znojmě 2:3. Tentokrát si Inzert Expres přijel pro hořkou odměnu. V prvním poločase to přitom nevypadalo na žádnou kanonádu. Trenér Škaroupka musel udělat změny v sestavě. „Sice se nám vrátil Kupský, Ševčík a Badura, ale zase se do konce sezony zranil Zich. Nenastoupil ani Kopecký," vypočítával změny trenér Škaroupka. V sestavě musel improvizovat a protočit hráče na několika postech. V bráně dostal šanci Trubák.

Znojmo od začátku ukazovalo, proč je pro Olympii neoblíbený soupeř. V první půli bylo lepší, vytvářelo si šance, brance zabránil buď gólman Trubák, tyčka nebo v posledních sekundách obránci Ráječka. Domácí po pětačtyřiceti minutách jen se štěstím neprohrávali.

Domácí začali i druhou půlku v podobném duchu. Postupně se ale vzpamatovali a začali stupňovat tlak. Výsledkem byly standardky a první gól. Po rohu Lajcmana se hlavou trefil Tenora. „Od první branky jsme už převzali iniciativu my a soupeře jsme přehrávali. Myslím, že v závěru mu i docházely síly," uvedl Škaroupka. Ráječko přidalo ještě tři góly. Dvě branky dal Martin Sehnal, toho pak vystřídal Bojda a před koncem přidal poslední čtvrtý gól.

„Děkuji všem, za to, že toto utkání zvládli, i když jsme se do první branky pořádně trápili. O místo v sestavě si řekl Martin Ševčík, který vnesl do naší hry důraz a přímočarost," dodal k výhře sekretář Olympie Marek Bláha.

Ráječko hraje v sobotu v Kuřimi, ve středu 8. května si pak vychutnají fotbaloví fanoušci sváteční derby Blansko – Ráječko.

Krajský přebor - dohrávka 17. kola

FK Blansko – FC Sparta Brno 2:0 (2:0)

Branky: 25. Gromský, 27. Hansl

Blansko: Juran – Gromský, Maška, Müller, Křivánek – Nečas (71. Jarůšek), Zouhar (78. Mokrý), Bubeníček, Pokorný – Hansl, Trtílek (87. Buchta)

Diváků: 260

SK Olympia Ráječko – FK IE Znojmo 4:0 (0:0)

Branky: 73. a 75. Sehnal M., 67. Tenora, 89. Bojda

Ráječko: Trubák – Neděla, Bartoš, Lajcman, Kupský – Štrajt (60. Ševčík), Toman, Sehnal J., Shkurupii (90. Žůrek) – Tenora, Sehnal M. (87. Bojda)

Diváků: 150