FIFA odsouhlasila pro světový šampionát, který se bude hrát za devět let, rozšíření na 48 účastníků. Vzniknou tříčlenné skupiny, ve kterých mohou mít mužstva častěji shodný počet bodů i stejné skóre. „Když budou po remíze nájezdy a jeden tým se trefí pětkrát, druhý čtyřikrát a třetí jen dvakrát, bude mnohem jednodušší určit pořadí ve skupině,“ míní bývalý vynikající útočník a později trenér Van Basten.

Každý tým má podle návrhu pět pokusů, stejně jako při klasickém penaltovém rozstřelu. Brankář nesmí opustit pokutové území, a když udělá zákrok, nájezd končí. „Penalty jsou zažité po celý život. Jsou hodně o nervech a při dnešních schopnostech gólmanů je není snadné proměnit. Neměnil bych,“ povídá kouč druholigového Znojma Radim Kučera.

Sedm změn pravidel podle Marca Van Bastena:• Místo klasických penalt samostatné nájezdy
• Žluté karty nahradí vyloučení ze hřiště na pět či deset minut
• Zrušení ofsajdů
• V posledních deseti minutách zápasu čistý čas
• Čtvrté střídání v prodloužení
• Fotbalista může odehrát maximálně 55 či 60 zápasů v sezoně
• Po vzoru basketbalu pátý faul a konec v zápase

O šampionát v roce 2026, ke kterému se s nájezdy vzhlíží, stojí například Spojené státy americké, kde se právě v místní soutěži MLS v devadesátých letech zahrávaly nájezdy. „U penalty je za sekundu po všem. V nájezdu má hráč víc možností – střelba, klička, čekání na reakci brankáře. Blíží se tradiční herní situaci,“ pokračuje Van Basten.

Novinek se mu točí v hlavě víc. Například vyloučení na pět až deset minut mimo hřiště místo žluté karty, jakoby na trestnou lavici. „To už by se zavedl takový hokej. Fotbal má zůstat fotbalem. Při chladném počasí bude hráč mimo hru, vychladne a jak naběhne zpět a utrhne si třeba sval. Musí být pořád v pohybu,“ hlásí trenér Kučera.

Minulý rok dodělal profilicenci a vývoj světového fotbalu pečlivě sleduje. „Četl jsem i o rušení ofsajdů. To by se ale bortily veškeré systémy. Věřím, že jsou ve FIFA rozumní lidé a z těch sedmi bodů spíš většina neprojde. Beru, že se fotbal vyvíjí, v tom případě bych se zaměřil spíš víc na video i při sporných momentech, nejen gólech,“ tvrdí Kučera.

Vylučování však přináší alespoň herní převahu jednoho z mužstev. „Bude víc šancí, výsledky typu 4:4,“ hledá pozitivum šestašedesátiletý Pešice. „Fotbal by nenudil. Ženské totiž říkají, že se spíš podívají na hokej, je v něm víc vzrušení,“ usmívá se bývalý asistent trenéra české reprezentace.

Plynulost zápasu často narušuje zdržování. Na tento nešvar má Van Basten také plán – posledních deset minut se počítá čistý herní čas. „Na konci utkání bývají strašné harakiri. Střídání, polehávání, zdržují i podavači míčů. Fotbal pak bude mít nějaké tempo,“ souhlasí Kučera. Pokud se novinky FIFA uchytí, třeba s ostatními trenéry své svěřence bude učit nájezdy. „Ale spíš se mi líbí systém ve třetí lize a divizích, kdy se při remíze kopou penalty a vítěz rozstřelu získává dva body,“ dodává svůj postřeh Pešice, jenž chodí na Štěchovice hrající ČFL.

Zdroj: Youtube