Švancara přivezl sestavu plnou slavných jmen. Zbrojovácké fotbalové mistry republiky z roku 1978 reprezentovali Karel Jarůšek, brankář Josef Hron a Jan Kopenec, mladší generace kromě Petra Švancary Petr Maléř, Patrikové Siegl a Holomek, brankář Martin Lejsal, Jaroslav Černý a Daniel Břežný. S gloriolou mistrů světa se fotbalově představili nohejbalista Petr Bubniak, thajboxer Tomáš Hron a hokejista Radim Bičánek. Podíl na biatlonových světových vavřínech má šéf českého biatlonu Jiří Hamza. „Jsou to osobnosti, které ve svém oboru nebo ve sportu něco dokázaly. Dnes tu nejsou, ale jezdí s námi i známí brněnští herci. A je to můj tým, takže sem tam se v něm objeví i nějaký můj kamarád. Mercedes tým vznikl po mé rozlučce s kariérou za Lužánkami a hrajeme benefiční, nebo spíš charitativní zápasy. Výtěžky věnujeme převážně nějak postiženým dětem nebo lidem, kteří potřebují pomoct. Například před čtrnácti dny jsme v Pelhřimově vybrali přes dvě stě tisíc korun pro postižená dvojčata. Tady ve Vavřinci samozřejmě chceme přispět k oslavám fotbalu, ale hrajeme i pro Tlapky na cestě, což je skupina lidí, která se stará o pejsky v útulku a bojuje proti byznysu se psy,“ sdělil Petr Švancara dva hlavní důvody výjezdu svého týmu až na střechu Drahanské vrchoviny.

Proti hvězdám se postavil domácí tým ze třetí třídy Blanenska. Do každého poločasu nastoupila jiná jedenáctka a zejména ta druhá, mladší předvedla, že by mužstvo mohlo pomýšlet i na vyšší příčky. „Jenže my jsme takový tradiční klub třetí třídy. Občas postoupíme, ale za rok dva jdeme zpátky. Loni jsme spadli, takže letos jsme se ve trojce chtěli spíš zase jen zabydlet. Jsem rád, že na Mercedes tým přišlo hodně lidí. Ve druhé půli jsme tam měli mladé pušky a kluci to vzali prestižněji a trošku to přibrousili. Ale myslím si, že nakonec byli spokojení všichni diváci i naši hosté,“ řekl člen výboru domácího klubu Radek Štolpa.

Tým Petra Švancary si v průběhu udržoval vedení, ale nakonec to vyšlo na „překvapivou“ remízu 7:7. Své o ní ví Josef Hron, který neproměnil dvě penalty těsně po sobě. „Minule jsem nedal penaltu v Pelhřimově, odtamtud pocházím. Tady zase byly oslavy a my jsme v tu dobu vedli. Nepovažuju za slušné dávat góly tak milým hostitelům. A navíc já jsem na hřišti od toho, abych brankám zabraňoval, a ne je dával,“ usmívala se na pohled nestárnoucí brankářská legenda.

I mezi domácími tyčemi stál muž, který se pomalu stává legendou, tedy vavřineckou. Tomáš Musil zápas viděl trochu jinak. „Moc jsem si nezachytal, spíš jsem lovil ze sítě. Soupeř byl moc dobrý, a hlavně ti mladší kolem čtyřicítky, jako Petr Švancara, Siegl, Černý, Břežný. Bylo znát, že jsou to fotbalisté o několik úrovní jinde než my. Ale jsem samozřejmě moc spokojený. Přípravy oslav daly hodně práce, ale vyšlo nám počasí a myslím, že celkově jsme to zvládli. Hodnocení se ale dozvím od lidí až po neděli…,“ komentoval oslavy předseda TJ Vavřinec.

MLADÍ SE LÍBILI

Proč ve své době unikal i nejlepším krajním bekům v republice, prokazoval na levém křídle nejstarší muž trávníku Jan Kopenec. Jeho slova po zápase ocenila nejen organizaci oslav. „Už jsem úplně ve fotbalovém důchodu a ani už nikde netrénuju a jen občas si zahraju tyto exhibiční zápasy. Tady se mně hodně líbilo hřiště a celé to příjemné prostředí. A v mančaftu měli domácí několik velice šikovných kluků. Důležité je, že mladých, což je v dnešní době obzvlášť záslužné. Víme, jak fotbal teď bojuje s nedostatkem mladých hráčů,“ chválil Vavřinecké osmašedesátiletý člen zbrojovácké mistrovské sestavy.

TJ Vavřinec - Mercedes tým 7:7

Penalty: 3:2

Poločas: 1:4. Branky: Ondřej Zmelo 3, Vít Kovařík 2, Dominik Zmelo, Tomáš Vrána – Jaroslav Černý 3, Patrik Holomek 2, Patrik Siegl, Petr Švancara

Rozhodčí: Radim Manoušek – Josef Jalový, Jaroslav Stloukal

OLD BOYS: TJ Vavřinec – Metra Blansko 0:1 (0:0), branka Václav Šebela