Tomu se po odchodu ze Slovanu Liberec upsal na jeden rok. „Ligu začínáme příští sobotu. Věřím, že budu na hřišti a klukům pomůžu ke třem bodům," řekl osmadvacetiletý fotbalista.

Máte za sebou letní přípravu v ligovém Hapoelu Haifa. S kým jste hráli a kolik jste toho odchytal?

V přípravě jsme odehráli celkem pět zápasů. Z toho čtyři na soustředění v Srbsku v Bělehradě. Tam jsme hráli s týmy ze Srbska, Ruska, Bosny a Slovinska. Poslední zápas už byl doma s účastníkem izraelské ligy, týmem Maccabi Petah Tikva. Odchytal jsem kromě jednoho poločasu všech pět zápasů. Teď nás v sobotu a v úterý čekají dva zápasy domácího poháru. První ligové utkání hrajeme už příští sobotu.

Jak se vám příprava povedla? Byl jste unavený, co zranění?

Z mého pohledu všechno klaplo na jedničku. Věřím, že jsme se s týmem dostatečně sehráli, a už se těším na první mistrák. Unavený jsem byl jen první týden, než jsem se aklimatizoval a zvykl si na počasí. A zranění? Musím zaklepat, zatím se mi zranění vyhýbají.

Když srovnáte letní přípravu v Liberci a teď v Haifě. V čem se nejvíce lišily?

Poslední dva roky v Liberci byla letní příprava snad jen tři týdny a už na ni hned navazovaly pohárové zápasy. V Haifě to bylo nějakých sedm týdnů. Ale zase z toho budeme těžit celý rok. Protože tady se liga hraje bez přestávky až do půlky května. Já tuhle variantu mám rád. Aspoň se vyhnu zimní přípravě. Tu jsem rád neměl. (smích)

Jakou máte v týmu konkurenci na postu gólmana?

Do přípravy jsem naskočil se dvěma domácími brankáři. Jeden nastupuje za reprezentační jednadvacítku a druhý se vrátil z hostování z druhé ligy.

Budete první gólman?

První ligové kolo hrajeme příští sobotu s Hapoelem Acre. Věřím, že budu na hřišti a klukům pomůžu ke třem bodům.

A jaké má vedení klubu v lize ambice?

Plán je jasný. Dostat se do finálové skupiny. Soutěž se po šestadvaceti kolech rozdělí na tabulku o titul a tabulku o udržení. Prvních šest týmů bude hrát kromě titulu také o poháry v dalších deseti zápasech. Zbylých osm družstev si pak zahraje jen o udržení v první lize.

Bez přestávky vás čeká pořádná porce zápasů. Nemáte z toho obavy?

Já tenhle model zažil už v Řecku a docela se mi líbil. Nepopulární přípravu máme za sebou a teď už nás čeká v uvozovkách jen deset měsíců fotbalu. Zimní pauza není. Hrajeme i dvacátého a sedmadvacátého prosince, třetího ledna a pořád tak dál. Bude to náročné, ale když se nám bude dařit, na únavu se pak zapomíná.

Říkal jste, že první týden jste měl problémy s aklimatizací. Jak jste se sžil s novým prostředím?Jiné klima, jídlo, kultura…

Chvíli mi to trvalo. Hlavně to počasí byl nezvyk. Teď je tady sedmatřicet ve stínu a úplně jiná vlhkost. Měl jsem s tím při tréninku docela problémy, ale teď je to už ok. S jídlem problém nemám. Já sním všechno. (smích)

A řeč?

S řečí jsem se srovnával jen na začátku. Trenéři i hráči mluví anglicky, což je super. Pro mě je to navíc výborná škola. Věřím, že i díky tomu se moje angličtina zlepší.

Jaké máte v klubu podmínky a zázemí?

Je to podobné jako u nás v české lize. Tedy až na náš nový stadion, co se tady bude na začátku sezony otevírat. To je fakt velká paráda. Pecka. Dělíme se o něj s městským rivalem Maccabi Haifa. Má kapacitu dvaatřicet tisíc diváků.

Co vaši spoluhráči? Máte v kádru nějaké známé jméno, reprezentanta?

V Izraeli je povoleno mít v každém mužstvu pět cizinců. Spolu se mnou tu je na pozici stopera kapitán litevské reprezentace Tadas Kijanskas a v záloze má svého parťáka z národního týmu Kalunase. Do útoku jsme pak získali reprezentanta Kanady Tosainta Rickettse, který doufám bude střílet branky se svým argentinským kolegou.

Kdo vás koučuje?

Vede nás Reuven Atar. Odehrál spoustu zápasů za izraelskou reprezentaci. V lize má na kontě přes čtyři sta zápasů. Myslím si, že jsme si spolu sedli. Stejně jako s trenérem brankářů. Atar chce hrát ofenzivní fotbal náročný na fyzičku. Věřím, že s tímhle stylem uspějeme.

Už jste si stihnul projít město?

Město už mám prošláplé. Je moc krásné. Leží přímo u písečné pláže na velkém kopci, který je obklopen zahradami.

Cítíte se ve svém novém působišti bezpečně? Přece jen izraelsko-palestinský konflikt je stále živý…

Okolo pásma Gaza se to mlelo, když už jsem tady byl. Samozřejmě to nebylo nic příjemného. Ale poslední dobou mám pocit, že se to uklidňuje. Tak snad bude vše ok.

Kdy za vámi vlastně dorazí rodina?

Přiletí první víkend v září. Plánovali jsme to záměrně na začátek soutěže, až budu mít byt a všechno zařízené. Mladší syn má teprve čtyři měsíce a nevím, jak by snášel ta tropická letní vedra.

Váš otec má v Okrouhlé hospodu. Už patnáct let pořádá soutěž v pití piva na čas. Co vy, jste pivař?

Letos jsem tam na Okrouhleckým tupláku nebyl. Ale pár videí se ke mně dostalo a dost mě pobavila. Zase to stálo za to. Táta je velkej pivař, ale v tomhle jsem se nepotatil. Pivo vůbec nepiju. (smích)

Sledujete, jak se daří Liberci, odkud jste do Haify přišel?

Samozřejmě. Pravidelně. Škoda že se klukům start ligy vůbec nepovedl. V poháru narazili na silnou rumunskou Astru. Tak snad se brzo chytnou. Držím jim pěsti.