Postavil se proti nejlepšímu útoku v lize, proti týmu, který usiluje o první příčky. A premiéra vyšla Kovářovi fantasticky. Jeho tým vyhrál 1:0. „Měl jsem i štěstí, ale to přeje připraveným," říká v rozhovoru sedmadvacetiletý gólman.

Odpovídá ochotně, ani stopa po tom, že by fotbalistovi, který hrál i za Boskovice, stoupla sláva do hlavy. Navíc se orientuje i ve fotbalovém dění na Blanensku, kam dojíždí za rodinou i přáteli. Kovář je sice kmenovým hráčem Slovanu, ale podzim hostoval ve druholigovém Varnsdorfu, odkud byly na něj jen samé pozitivní reference. Takže se proti Jablonci postavil jako nováček v liberecké brance a premiéra mu spolu s dalšími novici v dresu Slovanu vyšla na velkou jedničku. Tedy spíš nulu. Udržel čistý štít, i když mu dvakrát pomohlo břevno a dvakrát Jablonečtí netrefili odkrytou bránu.

První zápas v dresu Liberce, první v sezoně a hned derby a navíc přímý přenos televize. Byly to nervy?

Ne, nervozitu jsem nechal doma. Snažil jsem se soustředit na svůj výkon a oplatit trenérovi důvěru. Nechtěl jsem to kolem ani vnímat, chtěl jsem se koncentrovat jen na svůj výkon. I když v podvědomí to tam je. Strašně moc mi pomohli kluci, kdy v ošemetných situacích skákali do střel a měli jsme i celkově štěstí. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným, takže s premiérou je velká spokojenost. Jsem moc rád za tři body a doufám, že nám to pomůže do dalších zápasů.

Jaký to byl fotbal z vašeho pohledu od brány?

Musím předně vyzdvihnout všechny ty, kteří se podíleli na přípravě hřiště, dali ho do kupy, takže se na něm dal hrát kvalitní fotbal. Na první kolo a v zimě spousta šancí a pro nezaujatého diváka fotbal atraktivní – nahoru – dolů. Zápas se musel líbit.

Kliku jste měl v utkání několikrát…

Byla tam dvě břevna, jednou v prvním poločase a pak ve druhém minuli prázdnou bránu. Ale stál při mě ten nahoře a my jsme tomu také přispěli. Klika musí být. Na videu si znovu ty situace musíme prohlédnout, abychom se těch chyb příště vyvarovali.

Na úvod určitě skvělý start.

Je to velké povzbuzení do dalších bojů. K dalšímu zápasu ven můžeme jet trochu s klidnější hlavou. Také je super a důležité, že nás šest nových hráčů do týmů zapadlo a dokázali si na hřišti vyhovět, aby si to sedlo. Je třeba v takovém výkonu pokračovat dál.

Dá se říct, že je to pro vás dosavadní vrchol kariéry?

Je to pro mě vrchol kariéry. Před dvěma roky jsem sice nastoupil ve třech zápasech v nejvyšší soutěži za Ústí nad Labem, ale pozice jedničky ve Slovanu je něco jiného.

Nebojíte se, že jste nastavil laťku dost vysoko? Teď už po vás budou chtít jenom takové výkony…

Je to jenom na mě, abych předváděl kvalitní výkony a řekl si o místo v sestavě.

V Liberci máte smlouvu na jak dlouho?

Teď jsem podepsal novou smlouvu na rok a půl.

O víkendu vás čeká Jihlava, už se připravujete?

Budeme si prohlížet video z prvního zápasu Jihlavy. Na místo jedem už ve čtvrtek.

Teď se asi moc často nedostanete na Boskovicko…

Bydlím v Liberci, ale snažím se jezdit. Zrovna teď po návratu ze soustředění na Kypru jsem tam byl. Určitě sem pojedu i v reprezentační pauze v posledním kole. Narodil se nám nedávno syn a chceme zapojovat i druhou babičku. A těším se, že spousta kamarádů přijede i do Jihlavy.

Zajímáte se o fotbal na Blanensku?

Všechno sleduju, čtu na internetu Blanenský deník, jsem ve spojení s kluky odsud na facebooku.

A co říkáte na to, že se tady hraje jako nejvyšší soutěž krajský přebor?

Myslím si, že ta třetí liga by regionu slušela, je to škoda. Ale vím, že Blansko je na tom teď v krajském přeboru dobře, tak třeba se povede postoupit.