Kostra týmu fotbalistů Blanska se rozpadá. Do Bystrce odchází opory Šíp a Doležel, do Rosic Šenk, do Svitav Šplíchal, hostování končí Marákovi. Ten zkouší štěstí v Jihlavě. Z nových hráčů zatím Blansko testuje kotvrdovického útočníka Hansla a rudického Gromského. Z elitní jedenáctky zatím zůstává Trtílek nebo Maška. „Trtílka potřebujeme, stejně jako Šplíchala, ale toho jsme uvolnili do Svitav kvůli škole, kterou má v Pardubicích," vysvětluje manažer klubu Bohuslav Jedinák.

O kvalitách čerstvého fotbalisty roku Trtílka, který v anketě Okresního fotbalového svazu předstihl mnohem zkušenější hráče, se trenér Hajský zatím nepřesvědčil. „Ještě jsem ho neviděl, a dokud ho neuvidím hrát, těžko ho můžu hodnotit," potvrzuje Hajský. Trtílek je v současnosti zraněný a za Blansko v přípravě ještě nenastoupil. Původně se spekulovalo o jeho odchodu do Svitav.

V dresu Bystrce se už zabydlel Doležel se Šípem, vede je bývalý blanenský kouč Michal Kugler. „Kluky znám i oni mě, víme, co od sebe čekat. Bral bych i další hráče Blanska, ale to by mi přišlo už nefér," vysvětluje Kugler.

Dlouholetí blanenští hráči Klimeš s Farníkem, kteří v poslední době hráli jinde, posílí na jaře Rájec v boji o záchranu I. A. V týmu zůstává zkušený obránce Josef Maška i šikovný gólman Juran, v přípravě střílí góly Tomáš Jarůšek. Blansko stejně jako před rokem testuje kotvrdovického útočníka Hansla a také Gromského z Rudice. Na příchod hráčů, kteří by plnohodnotně nahradili odcházející opory, to zatím moc nevypadá. Na druhou stranu je fakt, že do začátku jarní části je ještě dost času. „Ještě to ladíme a jednáme o dalších jménech, ta ale nebudu prozrazovat. Budeme se snažit kádr doplnit. Za měsíc máme soustředění a tam by už mělo být jasno," uklidňuje paniku Jedinák.

A že situace v klubu není úplně růžová, je jasné i z rezignace trenéra B týmu Radka Sedláčka. To, že odehrál celý zápas na boskovickém Artézia Cupu, sice bral s humorem, ale fakt, že kvůli nedostatku hráčů nemůže složit ani jedenáctku, zřejmě k jeho odchodu výrazně přispěl. Áčko totiž testuje z rezervy hned několik hráčů, a když termíny kolidují, nastává problém.

Blansko zvolilo přípravu formou jednotlivých zápasů a nepřihlásilo se na rozdíl od minulých let do turnaje v Líšni. B tým a dorost hrají boskovický Artézia Cup, ale hned první zápas mezi nimi musel být odložen kvůli nedostatku hráčů. Hrál se až včera. „Dáme to dohromady podle situace, je to takové tréninkové utkání," připustil před výkopem trenér áčka Hajský.

První blanenský tým má za sebou tři zápasy. V prvním porazil Kuřim 2:1, ve druhém prohrál 1:3 ve Svitavách a naposledy remizoval 2:2 na Spartě Brno. Zatím nejúspěšnějším střelcem je Jarůšek, který dal oba góly Spartě. V sobotu hraje Blansko další zápas v Bohunicích.